Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette.

Foto: Ulrika Pousette.

Potatis och purjolökssoppa

En klassiker är denna soppa och använder man de gröna delarna på purjon så blir den än snällare för magen. Även broccoli i begränsad mängd fungerar oftast fint för en bråkig mage.

Annons:

En god vardagssoppa som blir matigare med denna kesoblandning och fröströssel. Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Ingredienser

Portioner: 4

Soppa

 • 1 kg potatis
 • 1 st purjolök grönare delen
 • 1 förpackning broccolibuketter ca 250 gr.
 • 1-1,2 l vatten
 • 2-3 msk msk lökfri grönsaksbuljong

Kesoröra

 • 2 dl laktosfri keso
 • 1 pkt fetaost
 • Belly Balance örtsalt och peppar
 • rostade solrosfrön
 • färsk kryddört efter tycke.

Gör så här

 1. Skala potatisen och dela i mindre bitar för kortare koktid. Skölj och dela broccolin i mindre bitar.
 2. Skölj purjolöken och skär i skivor. Fräs purjolök i lite matfett ett par minuter och blanda sedan ner broccoli, potatis, vatten och fond. Koka tills alla potatisen är mjuk. Ta från plattan och mixa med stavmixer.
 3. Smaka av med salt och peppar.
 4. Blanda keso och fetaost och smaka av med örtsalt och peppar.
 5. Häll upp soppan i skålar, klicka i kesoblandningen, strö över med solrosfrön och valfri kryddgrönt.
Annons:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: