Piller istället för att träna

Piller istället för att träna

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2017-09-18
Författare: Moa Järefäll

Snart kan ett piller, som gör att man presterar bättre och bränner mer fett, vara verklighet. Pillret ger samma effekter som vid träning, även om man sitter still. Pillret är dock inte tänkt för gemene man.

Det är amerikanska forskare vid Salk institute i Kalifornien som är i färd med att ta fram träningspillret, som är ett kemiskt ämne som efterliknar kroppens egna reaktioner och skapar träningens alla goda effekter.

Lurar muskeln och kroppen att den tränat

Ron Evans, en av forskarna, säger att ämnet fungerar som en genetisk strömbrytare, att muskeln och kroppen tror att effekterna orsakats av träning när det i själva verket är ett läkemedel. 

När läkemedlet testades på möss gav det dem ork att springa 50 procent längre, helt utan att träna.  Träningspillret kan dock inte ersättas helt med riktig träning, men det ger många av fördelarna. Bland annat brände mössen mer fett och blev smalare, de mådde bättre och fick friskare hjärnor.

Inte tänkt för alla människor

Men ett piller som ger samma effekt som träning har också sina risker. Eftersom det blir som en form av doping finns risk för missbruk och att människor hellre tar ett träningspiller än att röra på sig. 

Ron Evans menar dock att risken för missbruk är något som gäller alla läkemedel. Just det här medlet är tänkt att användas av människor som på grund av sjukdom eller rörelsehinder inte kan träna. 

 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress