Ange ditt sökord

Okontrollerad astma kan öka risken för svårare covid-19 sjukdom. Foto: Shutterstock

Okontrollerad astma kan öka risken för svårare covid-19 sjukdom. Foto: Shutterstock

Okontrollerad astma ökar risken för svår covid-19

I en stor studie där man under pandemin har följt patienter genom det nationella luftvägsregistret, tittar man på om astma kan öka risk för svår sjukdom eller död till följd av covid-19?

Annons:

I studien, som stödjs av Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond, undersöker forskarna vilka personer med astma som drabbats svårare av virussjukdomen och om några särskilda typer av astma i så fall bidragit till den ökade risken.

– Vi har studerat cirka 150 000 personer med astma som finns i det nationella kvalitetsregistret Luftvägsregistret. Strax över 800 av dessa blev inlagda på sjukhus eller avled till följd av covid-19 under de första månaderna av pandemin. Genom att jämföra de som insjuknat med de övriga har vi kunnat se vad som utmärkt dessa. Vi fann att okontrollerad astmasjukdom och lägre lungfunktion är en faktor som ökar risken, säger Caroline Stridsman, docent i lungmedicinsk forskning vid Umeå universitet och registerhållare för Luftvägsregistret, där personer med astma registreras.

Okontrollerad astma

Med okontrollerad astma menas att man har många astmasymtom eller många försämringsperioder. Detta har man kunnat se genom självuppskattande frågeformulär. En anledning till okontrollerad astma är att grundbehandlingen av patientens astma inte är tillräcklig.

Enligt studien finns det en rad andra faktorer som påverkar sjukdomsrisken, som ökad ålder, manligt kön, låg utbildningsnivå och ökat BMI. Men oavsett de andra faktorerna tycks okontrollerad astma och lägre lungfunktion medföra en ökad risk, enligt Johanna Sundbaum.

– Däremot verkar inte personer med astma generellt löpa någon ökad risk för en svårare sjukdomsbild jämfört med andra, enligt vad vi sett när vi jämfört siffror från Luftvägsregistret med Socialstyrelsens uppgifter för den vanliga befolkningen.

Långsiktig uppföljning av astmapatienter

Forskarna kommer nu att följa astmatiker som haft covid-19 för att se hur deras hälsa påverkas på längre sikt.

– Det här är en unik studie, eftersom vi har sjukdomsspecifika data både på personer med astma som blivit sjuka och som inte blivit det, tillsammans med data på lungfunktion och astmakontroll, säger Caroline Stridsman.

– Frågorna kring astma och covid-19 har varit många sedan pandemin började och många människor har känt oro och efterfrågat mer information om riskerna med att ha astma. Därför är det här en viktig forskningsstudie som ger oss mer kunskap att ta med oss framåt, säger Robert Hejdenberg, ordförande för Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.

Annons:

Källor:

Astma- och Allergiförbundet 

mynewsdesk.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: