Ange ditt sökord

Nya vanor förbättrar hälsan

Nya vanor förbättrar hälsan

Hälsoproblem är i hög gradkopplade till mindre bra matvanor. Men små förändringar ger snart resultat.

Annons:

Fem om dagen
Frukt och grönt minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar och ger den totala kosten en bra balans mellan fett, kolhydrater och protein.

Fisk tre gånger i veckan
Fisk är rik på vitaminer och mineralämnen, speciellt vitamin D, jod och selen. Fet fisk som lax, makrill, sill och strömming innehåller omega 3-fett som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 2-3 portioner fisk och skaldjur per vecka (120 gram färsk fisk per portion) är
lagom.

Mer grovt bröd
Bröd är den enskilt största energikällan i svenskens kost. Fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och ger en långvarig mättnadskänsla.

Olja istället för smör
En minskning av mättat fett och en ökning av omättat fett minskar risken för hjärtinfarkt. En tumregel är att välja mjuka fetter framför hårda. Två av tre använder idag lättmargarin med 40 procents fetthalt eller lägre, eller inget matfett alls på sitt bröd – en bra början.

Tomma kalorier
Ordet tomma låter ju inte så tungt men namnet syftar till hur stor användning kroppen har av dessa kalorier, nämligen ingen alls. De tomma kalorierna hittar vi i godis, läsk, saft, bullar och kakor. En normalkonsument med stillasittande arbete kan äta livsmedel med tomma kalorier högst ett par gånger i veckan utan att det märks på vågen.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: