Ange ditt sökord

Ny upptäckt kan ge effektivare bromssmediciner för HIV-smittade

Ny upptäckt kan ge effektivare bromssmediciner för HIV-smittade

Resultatet av forskningsframstegen som en KTH-doktorand har gjort kan resultera i bättre bromssmediciner för HIV-smittade.

Annons:

Forskningen handlar om enzymer och enzymdesign och i ett pressmeddelande från KTH talas det om häpnadsväckande resultat och arbete från Per-Olof Syrén, doktoranden som i fyra år har arbetat med forskningen.

Interaktion mellan atomer

Per-Olof Syréns upptäckt är en interaktion mellan två atomer i proteaser (en grupp av enzymer). Tidigare har forskarna missat denna interaktion som förklarar vissa processer som bidrar bland annat till spridningen av HIV-viruset. Det unika i den här forskningen är att forskningen på enzym är komplex, ett enzym innehåller 6 000 atomer, varav Per-Olof Syrén har upptäckt en interaktion mellan just dessa två som då påverkar spridning av HIV-viruset.

Per-Olof Syrén säger i pressmeddelandet att ”jag har hittat en förklaring på ett fenomen som forskare letat efter i 50 år”.

Design av bromssmediciner

När man utvecklar mediciner talar man om design – en konstruktion som ska angripa virus och hjälpa oss må bättre. För att kunna designa ett så effektivt läkemedel som möjligt behöver man också veta så mycket som möjligt om viruset, hur det fungerar och är uppbyggt. Därför kan den här upptäckten betyda mycket för utvecklingen av bättre bromsmediciner för HIV-patienter.

”Nya läkemedel som omöjliggör denna interaktion är ett tänkbart scenario”, säger Per-Olof Syrén.

Det skulle alltså vara tänkbart att man genom att stoppa interaktionen kan bromsa spridningen av HIV-viruset, vilket vore ett effektivare sätt att behandla sjukdomen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: