Ange ditt sökord

Ny trygghetsfunktion till äldre

Ny trygghetsfunktion till äldre

Anhöriga till äldre människor ska kunna känna sig lugna och de äldre känna sig tryggare när man bor hemma eller på vårdhem. En ny teknisk uppfinning kan nu hjälpa denna grupp av människor så länge den äldre personen har en hemtelefon eller en mobiltelefon.

Annons:

Många äldre personer bor ensamma och långt bort från nära och kära, men behovet av trygghet och sociala sammanhang lika stort som tidigare. Vuxna, liksom äldre personer vill vara självständiga, friska och starka utan onödiga samtal för kontroll. 

Hur går det hela till

Den nya tekniska uppfinningen bygger på dagliga samtal som ringer upp den äldre personen vid en inställd tidpunkt. Idén med den nya tekniken, Tryggalinan, är att man har mer kontroll om att allting är som vanligt. För användarna är det en kombination av trygghet och frihet och för exempelvis kommunerna så innebär det en kvalitativ och kostnadseffektiv tjänst.

Användaren blir uppringd av Tryggalinan varje dag och vid en tidpunkt som de själva har valt. När hemtelefonen eller mobilen ringer vid den utsatta tiden så lyfter man luren och trycker på en knapp för att uppge att allt är okej. Om man inte har tryckt på knappen så kommer man att bli återuppringd två gånger till under en timmes tid. Svarar man inte ”okej” vid dessa tillfällen kopplas det vidare till den person som användaren har valt som kontaktperson, exempelvis en vän, granne eller släkting. 

Till skillnad från vanliga trygghetslarm är att användarna av den nya tjänsten är att användaren får hjälp när de inte använder systemet som det är överenskommet. Det är viktigt att man får snabb hjälp så det är bra om den anhöriga personen bor i användarens närhet eller att den anhöriga personen kan kontakta hjälp snarast. 

Vem kan teckna avtal 

Privatpersoner, kommuner, landsting och organisationer kan teckna avtal med företaget. Som användare kan man välja hur man vill bli uppringd och om man vill koppla till en extra tjänst där man kan få personliga samtal, att ha någon att prata med dagligen. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: