Ange ditt sökord

Införandet med en EU-gemensam symbol är för att underlätta för konsumenten vid köp av läkemedel via internet. Foto: Shutterstock

Införandet med en EU-gemensam symbol är för att underlätta för konsumenten vid köp av läkemedel via internet. Foto: Shutterstock

Ny symbol ska ge säkrare läkemedelsköp via nätet

Från och med den 1 juli 2015 blir det lättare för alla konsumenter att avgöra om ett apotek eller försäljningsställen på nätet bedriver laglig handel av läkemedel. En särskild symbol som gäller i hela EU ska finnas väl synlig på hemsidan. 

Annons:

Ett krav för att få bedriva läkemedelshandel på internet är att anmäla webbhandeln till Läkemedelsverket. 

Ska underlätta för konsumenten

Syftet med att införa en EU-gemensam symbol är för att underlätta för konsumenten, då det tidigare har varit svårt att kunna avgöra om webbplatsen får sälja läkemedel eller inte. Genom ett enkelt klick på symbolen ska konsumenten snabbt kunna se om handeln finns med på Läkemedelsverkets lista över godkända läkemedelshandlare. 

Karin Hååg, direktör vid Läkemedelsverket, tror att symbolen kommer att bidra till ett säkrare läkemedelsköp på nätet. 

Krav på symbol införs 1 juli

Symbolen införs i alla EU-länder den 1 juli och senast den 1 juni ska de som redan bedriver läkemedelshandel via nätet skicka in en anmälan till Läkemedelsverket. De nya reglerna omfattar både öppenvårdsapotek och andra försäljningsställen, exempelvis livsmedelsbutiker, som säljer läkemedel på webben.

Enligt tidigare bestämmelser ska alla apotek även använda den nationella apotekssymbolen både på sin webbplats och i fysiska butiker.

Lista på alla säkra webbplatser

Alla apotek och försäljningsställen som har anmält webbhandel kommer att listas på Läkemedelsverkets hemsida, så att du som konsument ska kunna verifiera att du handlar från en säker webbplats.

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: