Ange ditt sökord

Magrapporten visar att magproblem ökar hos unga män. Foto: Shutterstock

Magrapporten visar att magproblem ökar hos unga män. Foto: Shutterstock

Ny rapport: Magproblemen hos unga män ökar

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året upplevt magproblem, vilket är en ökning med 22 procent sedan 2017.

Annons:

Det visar Magrapporten 2019, landets största undersökning om maghälsa.

Magen påverkar välbefinnandet i stort

Magrapporten visar att magproblem ökar hos unga män. Nästan hälften av de unga männen mellan 16 och 30 år uppger att de haft besvär med magen under det senaste året. Det är en ökning med 22 procent sedan 2017. En tredjedel av männen i samma åldersgrupp upplever även att magen påverkar välbefinnandet i stort.

Det vanligaste magbesväret är att vara lös i magen (56 procent), medan det är vanligare hos unga kvinnor med magont.

Topp 5 – situationerna som upplevs mest begränsande på grund av magproblem

  1. På resor eller vid byte av miljö – 63 %
  2. Skola och jobb – 39 %
  3. Fester och middagar – 31 %
  4. Restaurangbesök – 28 %
  5. Möten – 18 %

Skillnad mellan svenska män och kvinnors matvanor

Statistiken från magrapporten visar även att det det råder skillnad mellan svenska män och kvinnors matvanor. Av rapporten framgår att en klar majoritet av yngre män är allätare, medan mer än varannan yngre kvinna medvetet väljer vegetariskt eller växtbaserat minst en gång i veckan. Knappt hälften av männen uppger att de väljer växtbaserade alternativ till mjölk, till skillnad från kvinnorna där nästan tre av fyra ofta eller någon gång gör det.

– Att män inte väljer växtbaserade alternativ i lika hög utsträckning som kvinnor är egentligen inget nytt. Det som överraskar är att trots den stigande vegotrenden så håller männen inte jämn takt med kvinnorna. Livsmedelsverket har presenterat en ny måltidsmodell med mindre rött kött och mer grönt, och nya studier och klinisk erfarenhet visar att en varierad kost med mer grönt har goda effekter på hälsan och inte minst magen, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet.

Män låter sig inte påverkas av samhällets press

En teori till att män i mindre utsträckning väljer sundare val kan vara att männen verkar ha en mer avslappnad inställning till att byta matvanor. Kvinnorna är nämligen överrepresenterade bland de som känner press från samhället i stort för vad och hur de ska äta.

Nästan 1 av 3 kvinnor mellan 25–30 år upplever detta, i jämförelse med 1 av 10 män i samma ålder.

Annons:

Magrapporten 2019 har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Valio.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: