Ange ditt sökord

Om du under din graviditet drabbas av högt blodtryck och protein i urinen kallas det för havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Foto: Shutterstock

Om du under din graviditet drabbas av högt blodtryck och protein i urinen kallas det för havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Foto: Shutterstock

Ny metod kan upptäcka risk för havandeskapsförgiftning

De flesta som får havandeskapsförgiftning får en lindrig form men det händer att det krävs akut sjukvård. Nu hoppas forskare att man har hittat en ny metod som kan upptäcka risken för havandeskapsförgiftning.

Annons:

Det skriver Uppsala Nya Tidning. 

Havandeskapsförgiftning

Om du under din graviditet drabbas av högt blodtryck och protein i urinen kallas det för havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Själva förgiftningen beror på att du blir överkänslig mot partiklar från fostret och moderkakan.

Vanligtvis får de som drabbas av havandeskapsförgiftning en lindrigare form men det förekommer allvarligare former och då krävs akut sjukvård.

Blodprov kan bli hjälpmedel

I den nu aktuella studien har över 1 000 kvinnor ingått i sammanlagt 14 länder och vid 30 sjukhus, bland annat Akademiska sjukhuset och Karolinska sjukhuset. Mats Olovsson, professor vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik, säger till Uppsala Nya Tidning att resultaten från studien visar att ett blodprov skulle kunna användas i samband med att bedöma riskerna vid havandeskapsförgiftning.

Blodprovet skulle kunna bli ett hjälpmedel som gör att man lättare kan bedöma om du som är gravid behöver läggas in på sjukhus eller kan skickas hem. Innan provet kan bli rutin inom vården måste dock ytterligare tester och studier genomföras. 

Annons:

Studien har publicerats i New England Journal of Medicine.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: