Ange ditt sökord

Den nya behandlingsmetoden ska mildra tandvårdsrädsla och har enligt studien utgjort ett bra underlag mellan patient och personal.  Foto: Shutterstock

Den nya behandlingsmetoden ska mildra tandvårdsrädsla och har enligt studien utgjort ett bra underlag mellan patient och personal. Foto: Shutterstock

Ny behandlingsmetod mot tandläkarskräck

Att låta patienter fylla i ett frågeformulär innan sitt tandläkarbesök har visat sig vara en framgångsrik metod för att mildra tandläkarskräck.

Annons:

Behandlingsmetoden kallas Jönköpingsmodellen och har enligt studien utgjort ett bra underlag mellan patient och personal. Bakom studien står käkkirurgin i Jönköping och en forskargrupp från Göteborg.

Frågeformulär gjorde patienterna mer avslappna

Formuläret som patienterna fick fylla i bestod av ett antal frågor som rörde deras grad av tandvårdsrädsla, tidigare erfarenheter och speciella önskemål. Frågeformuläret besvarade patienterna innan besöket och det visade sig att den modellen fick dem att bli mer avspända. Även personalen upplevde en skillnad. 

Totalt deltog 1 500 vuxna patienter vid olika tandvårdskliniker i Region Jönköping i behandlingsstudien.

1 av 5 lider av tandvårdsrädsla 

I Sverige är det runt tjugo procent av befolkningen som lider av någon form av tandvårdsrädsla, detta enligt en studie från 2016. Rädslan kan till exempel bero på att man fått ett dåligt bemötande vid tidigare besök eller att man bygger upp ett scenario med en smärtsam behandling, berättar Carl-Otto Brahm, övertandläkare på käkkirurgen i Jönköping. 

Det händer att personer undviker att gå till tandläkaren, vilket i sig kan vara ett symtom på en slags tandvårdsrädsla. Carl-Otto Brahm menar dock att det är viktigt att regelbundet besöka tandläkaren för att undvika större problem med sina tänder.

Hoppas klinikerna inför behandlingsmodellen

Personer som lider av tandläkarskräck är en utsatt grupp, men genom att använda behandlingsmetoden med frågeformulär innan tandläkarbesöket så hoppas Carl-Otto Brahm att det ska ge patienterna ett bättre omhändertagande. Av den anledningen är också en annan förhoppning att Jönköpingsmodellen ska införas på tandvårdsklinikerna i Jönköpings län och så småningom även i hela landet. 

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: