Ange ditt sökord

Proverna må lukta väldigt starkt och fränt men behandling med avföring har visat sig mycket effektiv för patienterna. Foto: Shutterstock

Proverna må lukta väldigt starkt och fränt men behandling med avföring har visat sig mycket effektiv för patienterna. Foto: Shutterstock

Ny bajsbank ger hopp till mag- tarmpatienter

Det kan låta som ett aprilskämt men när nu Nederländarna öppnar sin första bajsbank är det på fullaste allvar.

Annons:

Avföring har nämligen visat sig vara effektivt vid behandling av kroniska mag- och tarminfektioner.

Donationer till banken

Bajsbanken är precis som sperma- och blodbanker beroende av donationer. Sedan tidigare har det funnits bajsbanker i bland annat USA där donatoterna har fått betalt. De som donerar till den nya banken i staden Leiden kommer dock inte få någon ekonomisk ersättning.

Däremot garanteras donatorerna full anonymitet.

Avföringen omvandlas

Avföringen som donseras omvandlas till en produkt som förs in i kroppen med slang via näsen eller ändtarmen. De senaste åren har forskning visat att transplantation av avföring kan återföra hälsosamma bakterier i kroppen som sprider sig i tarmen och återskapar en frisk bakterieflora.

Metoden är effektiv när man behandlar personer som lider av kroniska mag- och tarminfektioner och ger hopp om bättre livskvalitet för de drabbade.

Donatorer också i Sverige

Även i Sverige används metoden med avföring som behandling, då främst i samband med att man behandlar svårbehandlad diarré. Till exempel förekommer fall där bakterien clostridium difficile orsakar diarré och svåra besvär för den drabbade, då kan man behandla med avföring, något som har visat sig effektivt.

Problemet har varit att hitta donatorer och även ett visst motstånd till att behandlas med avföring. Med hjälp av nya metoder och sätt att handskas med avföringen hoppas man dock få upp ögonen för behandlingsmetoden. Också i Sverige söker man donatorer men man ser öven över om det på något sätt skulle gå att ta fram liknande behandling från laboratorier istället för via mänsklig avföring.

Läkarna medgav i sin rapport att metoden har ”estetiska” brister, men hoppades ändå att andra forskare skulle ta vid och testa den i större kliniska studier.

Fakta avföringstransplantation (fekala transplantationer)

Den första vetenskapliga rapporten i ämnet publicerades redan år 1958. En grupp läkare i USA försökte bota fyra mycket svårt diarrésjuka patienter med allt från antibiotika till filmjölk som innehöll bakterien Lactobacillus acidophilus. Inget hjälpte. Som sista utväg sprutade de in avföring från friska donatorer med en lavemangspruta i patienternas tjocktarm. Inom några dagar var samtliga friska och kunde åka hem.

Annons:

Källor:

SVT, Forskning och Framsteg

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: