Ange ditt sökord

Appen Vitala hjälper dig med kronisk sjukdom och smärta att bli mer aktiv. Jesper Aasa är läkare och VD på Vitala. Foto: Vitala

Appen Vitala hjälper dig med kronisk sjukdom och smärta att bli mer aktiv. Jesper Aasa är läkare och VD på Vitala. Foto: Vitala

Ny app hjälper dig med kronisk sjukdom och smärta att bli mer aktiv

Med kronisk sjukdom och smärtbesvär kan det vara svårt att hålla sig aktiv. Detta trots att vi vet att aktivitet kan förhindra följdsjukdomar och bidra till att medicinsk behandling får bättre effekt.
Nu finns appen Vitala som skräddarsyr träningsprogram utifrån olika besvär och sjukdomar.

Annons:

Vitala är skapad av läkare och fysioterapeuter. Med appen får du  den träning som just du behöver för att må bättre. Träningen  anpassas också utifrån dina förutsättningar.

Vid kronisk sjukdom och smärta behövs mer än promenader

– Efter flera år som läkare märkte jag hur svårt det var för kroniskt sjuka att bli mer fysiskt aktiva. Flera av mina patienter hade länge velat bli mer aktiva men saknat rätt verktyg. Det resulterade i att många enbart blev rekommenderade att ta promenader. Och visst är promenader bra för hälsan, men att endast ta promenader är inte optimalt, säger Jesper Aasa, läkare och VD på Vitala.

Så kan appen Vitala hjälpa dig att bli mer aktiv

Vitalas mål är att skapa ett friskare Sverige för alla – oavsett vem du är, vilka problem du har eller var du bor. I appen finns en träningsgenerator som anpassar träningspassen efter funktionsförmåga, medicinska diagnoser, smärtbesvär och dagsform.

Du får själv välja hur länge du vill träna och om du vill använda redskap eller inte. Det finns även rehabiliteringsprogram som fokuserar på axlar, ländrygg, nacke och höft för att minska smärta och besvär i dessa områden.

Fysisk aktivitet är viktigt vid kronisk sjukdom och smärta

Vi vet att fysisk aktivitet stärker hjärtat, blodkärlen, immunförsvaret och hjärnan. Vi vet också att fysisk aktivitet är lika viktigt för gammal som ung, frisk som sjuk.

Idag lever närmare hälften av Sveriges befolkning med en kronisk sjukdom – och en fjärdedel av befolkningen är multisjuka. Det visar en undersökning gjord av Myndigheten för Vård- och Omsorgsanalys. Förblir du stillasittande på grund av dina besvär i en längre period så ökar risken för följdsjukdomar och besvären kan snabbt förvärras.

Inaktivitet leder till fler och ökade besvär, vilket leder till en ännu högre tröskel som du måste klättra över för att bli fysiskt aktiv. Detta skapar en ond cirkel som många idag inte har möjligheten eller orken att ta sig ur, och det är det som Vitala är här för att hjälpa till med.

Så hittar du appen Vitala

Vitala-appen är helt kostnadsfri och finns tillgänglig på App Store och Google Play.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: