Ange ditt sökord

Viktigt med hygien för att undvika influensa Foto: Shutterstock

Viktigt med hygien för att undvika influensa Foto: Shutterstock

Nu kommer trippelinfluensan – så skyddar du dig!

Media rapporterar i dag om att trippelinfluensan är på väg att tåga in i landet. Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, säger till tidningen Expressen att en smittspridning är att vänta. 

Annons:

Frågan är bara hur omfattande den kommer att bli. Det råder nämligen tre influensor i landet: säsongsinfluensa A, som härstammar från Hongkong-influensan, svininfluensan (H1N1) samt influensa B. Anledningen till att det härjar influensa i tre olika former är för att en ny pandemi vanligen slår ut den gamla. Så var emellertid inte fallet med svininfluensans utbrott 2009, varför trippelinfluensan är ett faktum.

Ny situation

Vidare förklarar Linde att det är en helt ny situation som råder och att Smittskyddsinstitutet har fått det svårare att förutspå influensaspridningen i år. Det beror på att man ännu inte vet säkert om vaccinationerna som många gjorde under den pandemiska influensan (H1N1) för två år sedan har gett människorna ett ökat immunförsvar och därmed gjort det svårare för viruset att sprida sig.

Sprids via luften

Smittspridningen är i nuläget låg och har så varit under julledighelgen. Den väntas dock accelerera nu när barn och vuxna återgår till dagis, skola och arbete. Det gör att bakterierna får chans att frodas, vilket lägger grund för en snabb spridning av viruset. Vem som helst kan drabbas av influensan, men barn, äldre och sjuka tillhör riskzonen. Därför är det klokt för dessa personer att vaccinera sig.

God hygien förebyggande 

För att förebygga risken för influensa och andra sjukdomar rekommenderas god hygien. Särskilt handhygienen är viktig att inte slarva med, eftersom vi under dagen vidrör många olika ytor. Se därför till att tvätta händerna både ofta och noggrant! Vintertid brukar även betyda förkylningstider. Om man behöver nysa eller hosta ska man göra det i armvecket, för att förhindra bakterierna från att spridas fritt i luften. Mycket viktigt är även att inte leka martyr – är du sjuk är det bäst att du stannar hemma! På så vis får du tid att vila upp dig och undviker dessutom att smitta andra.

Läs mer om hur du undviker att bli förkyld här 

Läs mer om influensa här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: