Ange ditt sökord

Nu är det högsäsong för kvalster

Nu är det högsäsong för kvalster

I södra Sverige är det nu högsäsong för kvalster som trivs i fukten och värmen som finns nu.

Annons:

Kvalster är egentligen rätt harmlösa små spindeldjur, men för de som är kvalsterallergiker kan man få kännbara besvär. Kvalsterallergin är inte lika påtaglig som för pollenallergiker så många vet inte att det går omkring med kvalsterallergi.

Det är viktigt att göra ett allergitest om man tror att man har kvalsterallergi. För långvarig kvalsterallergi kan leda till astma och därför är det viktigt att man i tid kan sätta in rätt typ av behandling.

Astma- och allergiförbundets egna statistik säger att det nästan är 10 procent av den svenska befolkningen som har denna form av allergi. På barnallergimottagningarna i södra Sverige står hela 40 procent av fallen av just kvalsterallergi.  Den är inte lika vanlig i inlandet och i Norrland. 

Vad kan man göra för att bli av med kvalstren?

Det bästa man kan göra för att minska mängden kvalster i sin bostad är bland annat att låta sängen stå obäddad och regelbundet dammsuga sin heltäckningsmatta. Då trivs inte kvalstren som hellre gillar mörka och fuktiga platser och där det finns mat i form av hudavlagringar. Man kan på Apoteken även köpa speciella madrasskydd som ”bäddar” in de små djuren.

Läs gärna vidare om kvalsterallergi i vår artikel – Allt om kvalsterallergi

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: