Ange ditt sökord

Den nya digitala migränkliniken kommer att effektivisera vården för denna patientgrupp, säger Johan Nyberg, neurolog och grundare av Migränhjälpen. Foto: Privat

Den nya digitala migränkliniken kommer att effektivisera vården för denna patientgrupp, säger Johan Nyberg, neurolog och grundare av Migränhjälpen. Foto: Privat

Neurologerna som fick nog – startar digital migränklinik

Patienter med kronisk migrän är en patientgrupp som har svårt att få hjälp på specialistkliniker. Flera erfarna neurologer som arbetat med fokus på migrän fick nog och tar nu hand om patienterna på en nystartad digital migränklinik, Migränhjälpen, för att effektivisera migränvården.

Annons:

-Jag har två års väntetid för mina migränpatienter och ett tak i mitt avtal med landstinget som gör att det är omöjligt att arbeta bort kön. Vi har en patientgrupp med kroniska migränpatienter som uppskattas till 200 000 i Sverige och endast fem till tio procent av dessa får adekvat utredning och behandling eftersom det är sådan brist på neurologer med intresse för huvudvärksproblematik, säger Johan Nyberg, neurolog och grundare av Migränhjälpen.

Den effektiva behandling som numera finns för dessa patienter får bara ordineras av neurologer vilket innebär att bara ett fåtal kan ta del av den forskning och utveckling på läkemedelsområdet som finns tillgänglig eftersom patienterna inte får träffa en neurolog. Omhändertagandet av migränpatienter utgår till stor del från anamnes, huvudvärksdagböcker och genomgång av tidigare effekt på olika behandlingar. Detta innebär att det passar bra för digitala möten där en dator och algoritm kan hjälpa till med första triagering.

När nya digitala kliniker började öppnas sågs möjligheten att effektivisera vården för denna patientgrupp. Johan Nyberg satt sommaren 2019 och byggde en algoritm för att kunna få en effektivare anamnes och beslutsunderlag. Tillsammans med investeraren Add Health Media, andra entreprenörer och vänner som investerade i idén byggdes världens första digitala migränklinik som nu lanserades i augusti 2020. Fler erfarna neurologer, bland andra migränexperten Ulf Frejvall, valde att hoppa på eftersom de tröttnat på att se migränpatienterna lida. Alla migränpatienter oavsett bostadsort i Sverige kan tas emot och det är en patientavgift på 200 kr eller frikort som gäller. Patienterna laddar ned Migränhjälpens app och kan genomföra besöket via algoritm, chatt med neurolog och sedan fortsätta med att fylla i huvudvärksdagbok. Patienterna ordineras därefter adekvat behandling och följs kontinuerligt över lång tid.

-Vi har fått förfrågningar från politiker som vill se en förbättrad migränvård eftersom kostnaden för samhället är enorm med uppskattningsvis 9 500 heltidsår i sjukskrivningar per år. Nu har vi möjligheten att effektivisera omhändertagandet av denna patientgrupp och vi söker fler duktiga medarbetare, både huvudvärkssjuksköterskor och neurologer, säger Johan Nyberg.

För mer information klicka här, www.migranhjalpen.se

 

Annons:

Källor:

migranhjalpen.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: