Ange ditt sökord

Stroke kan slå till mitt under träning, tävling eller match men inte bara bland aktiva utan även supportrar.  Foto: Shutterstock

Stroke kan slå till mitt under träning, tävling eller match men inte bara bland aktiva utan även supportrar. Foto: Shutterstock

Nationella strokekampanjen vänder sig till idrottsutövare

Nationella strokekampanjen kommer att vända sig till idrottsklubbar och utövare för att på bredare sätt nå ut till Sveriges befolkning.

Annons:

Den nationella strokekampanjen är ett initiativ från Sveriges landsting och regioner som bygger på Socialstyrelsens riktlinjer från 2009 för att öka kännedomen om stroke till allmänheten. Kampanjen startade igång under 2011 och pågår under hela 2013 där syftet är att man vill kunna rädda fler människor till ett bättre liv genom att känna igen symtomen och larma 112 direkt. 

Var 17:e minut får någon i Sverige en stroke och det är livsviktigt för dig som är på rätt plats att lära dig att upptäcka symtomen på stroke i tid. 

Här kan du se och lära dig AKUT-testet på Doktorn.com

Den stora utmaningen

Nu vänder man sig till alla idrottsmän och kvinnor i landet. Stroke kan slå till mitt under träning, tävling eller match men inte bara bland aktiva utan även supportrar. Målet med att nå ut till idrottsklubbar är att man vill nå ut med sitt test till minst 50 000 personer – det vill säga fler än antalet sittplatser på nya nationalarenan i Solna. 

Idrottsklubbarna tävlar mot varandra

Det är en tävling utan några vinster att ställa upp på hyllan i klubbstugan. Men vinsten i sig är att fler lär sig symtomen på stroke och att rädda liv. När man gör testet registerar man sin klubb och är man tillräckligt många så kommer föreningen upp på ”Topplistan”. På det sättet kan man visa upp hur aktiv man är bland sina utövare. 

Vill du vara med och delta i testet och lära dig mer om stroke

Vad är stroke?

Hjärnan styr flera av kroppens olika funktioiner, bland annat rörelse, tankar och sömn. Hjärncellerna arbetar dygnet runt och för att de ska fungera måste de ha syre och syretillsättning. Men under en stroke så stryper den av syretillförseln i delar av hjärna på grund av en propp eller blödning. Genast blir läget allvarligt och AKUT! 

Varför får man en stroke?

Av de syre vi använder oss av går 20 procent till hjärnan. Man kan säga att syret är hjärnan näring och är ett måste för att den ska fungera normalt. Därför finns det små och stora kärl som fungerar som transportvägar som för fram syret till hjärnas celler. När en av dessa kärl blir igentäppt eller spricker sönder så får inte cellerna det syre de behöver, vilket resulterar i en stroke.

Testa dig själv om du är i riskzonen för att bli drabbad av en stroke

Ju snabbare personen kan komma in till sjukhus desto bättre resultat och överlevnad får man för den drabbade. Läkarna hinner då sätta in propplösande medicin och allvarliga blödningar hinner bli opererade. Men allt hänger på dig som känner igen symtomen och kan ringa 112 direkt. Tillsammans kan vi rädda liv! 

Vardagliga problem för en strokepatient

Att leva som strokepatient kommer innebära förändringar i vardagen. Många patienter måste ändra sina vardagliga rutiner och rehabiliteringen för att komma tillbaka kan ta lång tid. Det är dock inte helt nattsvart för dem för med träning och vilja kan situationen bli bättre för många. 

Samhället hjälper till med pratiska saker som anpassning av bostad, träning och personlig assistans. Våra patientorganisationer erbjuder dig som patient och anhörig mer stöd och kan ge er tips:

Mer läsning:

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: