Ange ditt sökord

En nästäppa förknippas oftast med en vanlig förkylning, men kan också bero på allergi, framförallt om du har varit täppt i flera veckor.  Foto: Shutterstock

En nästäppa förknippas oftast med en vanlig förkylning, men kan också bero på allergi, framförallt om du har varit täppt i flera veckor. Foto: Shutterstock

Nästäppa – vanlig förkylning eller allergi?

Snuvig och täppt i näsan blir alla några gånger per år i pollen- och förkylningstider. Men om dina symtom inte går över kan det vara aktuellt att uppsöka läkare för att se om din nästäppa kan bero på allergi.

Annons:

Om du lider av nästäppa är du inte ensam. Många drabbas och att inte kunna andas ordentligt genom näsan kan vara besvärligt. Nästäppa är också något som påverkar livskvaliteten negativt i och med att den försämrar andningen, stör sömnen, orsakar trötthet och kan göra att du presterar sämre i skolan eller på arbetet.

Vid långdragna besvär kan det vara läge att kontakta vården för att göra en utredning och ta reda på om din nästäppa beror på allergi och så fall vad du är allergisk mot.

Orsaker till nästäppa

Den vanligaste orsaken till att man blir täppt i näsan beror på en vanlig förkylning. Då svullnar näsans slemhinnor och det kan kännas svårare att andas. Man kan också få problem med nysattacker, rinnsnuva och att man ofta behöver snyta sig. En förkylning är jobbigt men är som tur var övergående.

Vid förkylning är det vanligt att man använder någon form av nässpray för att kunna andas genom näsan. En konsekvens av för långvarigt användande av nässpray kan dock ge en motsatt effekt och istället orsaka nästäppa. Bäst är då att sluta omedelbart med nässprayen. I början kan du känna dig ännu mera täppt men det upphör efter några dagar.

Täppt i näsan men inte förkyld

En nästäppa förknippas oftast med en vanlig förkylning, men kan också bero på allergi, framförallt om du har varit täppt i flera veckor. Om du förutom nästäppa har genomskinlig rinnsnuva och nyser mycket kan det vara tecken på allergisk rinit, även kallad hösnuva. Röda, kliande och rinnande ögon är då vanligt förekommande.

Allergisk rinit har ökat kraftigt de senaste åren och en femtedel av Sveriges befolkning är numera drabbade. Allergisk rinit innebär att du har en inflammation som gör att näsans slemhinnor svullnar och du känner dig täppt. Besvären orsakas av luftburna allergen och kan ge nästäppa året runt, även om det är som värst under pollensäsongen.

Det finns också något som kallas vasomotorisk rinit då slemhinnorna i näsan har blivit extra känsliga. Besvären kan komma när du utsätts för starka dofter, tobaksrök med mera. Orsaken är okänd, men det gör att till exempel en pollenallergiker kan ha långvarig nästäppa under hösten trots att det inte finns pollen i luften.

Så behandlar du din nästäppa

Som ett första steg att behandla en täppt näsa kan du testa receptfria läkemedel. På apoteken finns flera läkemedel för behandling mot nästäppa, det gäller bara att hitta det som passar dig bäst.

Antihistamin finns som tabletter, ögondroppar och nässpray. Antihistamin blockerar den allergiska reaktionen i kroppen och är bra för exempelvis behandling av allergi orsakad av pollen, pälsdjur, kvalster och vissa födoämnen. Antihistamintabletter fungerar vid klåda i näsa och ögon samt rinnsnuva, men betydligt sämre mot nästäppa. Effekten av antihistamintabletter kan märkas inom en timme.

Kortison brukar ha god effekt på nästäppa och rinnsnuva då det dämpar inflammationen som uppstår till följd av allergin. En nackdel är dock att det tar tid innan effekten visar sig, något som kan vara besvärande när symtomen är som jobbigast. Viktigt med kortison är att använda det regelbundet för bäst effekt.

En annan variant är att skölja näsan med koksalt. Färdiga koksaltdroppar och koksaltsprayer finns att köpa på apoteken. Du kan också göra din egen koksaltlösning genom att koka upp en milliliter salt med en deciliter vatten och låta svalna. Sedan för du in koksaltlösningen i näsan genom att använda en speciell nässköljare eller plastspruta som finns på apotek.

Kombinationsbehandling finns numera receptfritt i form av en nässpray som kombinerar antihistamin och kortison. Med ett sådant receptbelagt läkemedel motarbetar man uppkomsten av de symtom som orsakas av histaminet och behandlar även symtomen som orsakas av den inflammatoriska reaktionen. En första lindring uppnås redan inom 15 minuter.

När receptfria läkemedel inte hjälper

Kortison kan även ges i tablettform under en kortare period vid riktigt svåra symtom. Det har god effekt på nästäppa. Dock påverkar kortisontabletter hela kroppen, därför är en lokal behandling med nässpray att föredra i första hand.

Så här kan du lindra nästäppa

  • Undvik i möjligaste mån de allergener som utlöser din nästäppa.
  • Lägg en extra kudde under huvudet och sov med huvudet högt för att lätta på trycket på slemhinnan i näsan.
  • Skölj näsan med koksaltlösning för att få bort allergener i näsgången.
  • Använd nässpray, gärna en som innehåller både antihistamin och kortison.
  • Vid svåra besvär finns det kortisontabletter som man kan testa under en kortare period om ingen annan behandling hjälper.

Nästäppa bör inte ignoreras

Nästäppa kan man uppleva även om man känner sig frisk i övrigt, men ska för den sakens skull inte ignoreras. Vilken behandling som passar just dig beror vad du är allergisk mot, din känslighet och hur ofta du utsätts för det du inte tål.

Men en sak är säker, det finns effektiv behandling att få så du ska inte gå omkring och känna dig trött och snuvig på grund av din allergi!

Annons:

Källor:

Astma- och allergilinjen, 1177

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: