Ange ditt sökord

Att så många föräldrar väljer att vaccinera sina barn gör att de flesta av de sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet är under god kontroll. Foto: Shutterstock

Att så många föräldrar väljer att vaccinera sina barn gör att de flesta av de sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet är under god kontroll. Foto: Shutterstock

Nästan alla småbarn är vaccinerade

Täckningsgraden för att vaccinera småbarn är fortsatt hög i Sverige. I fjol var över 97 procent av 2-åringarna fullvaccinerade enligt det vaccinationsschema som gäller för dem. Det visar en årsrapport från Folkhälsomyndigheten i samverkan med Läkemedelsverket.

Annons:

Genom att låta barnen få ett gott vaccinationsskydd kan man även förebygga smittspridning i befolkningen och därmed förbättra folkhälsan, vilket är målet med barnvaccinationsprogrammet. 

Sjukdomar under god kontroll

Vaccinationstäckningen för 2015 visar att nästan alla 2-åringar är vaccinerade. Täckningsgraden i Sverige är så hög som 97 procent. 

Att så många föräldrar väljer att vaccinera sina barn mot allvarliga sjukdomar gör att de flesta av de sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet är under god kontroll. Totalt omfattar barnvaccinationsprogrammet tio sjukdomar, däribland mässlingen, difteri och stelkramp.

Läkemedelsverket konstaterar dessutom att vaccinerna är säkra efter att ha följt upp alla inrapporterade biverkningar under 2015. Den vanligaste biverkningen är feber samt lokal svullnad och smärta där sprutan togs. 

Förekomst av allvarliga sjukdomar bland barn

Rapporten innehåller även information om förekomsten av de sjukdomar som vi vaccinerar mot och ett bevis på att sjukdomarna är under god kontroll är att det inte rapporterades ett endaste fall av vare sig stelkramp eller röda hund förra året. Bakterieinfektionen Hib bland barn under 5 år var det bara ett fall av. 

Man kunde också se att antalet barn med kikhosta minskade jämfört med år 2014, även om det låg på en högre nivå än under perioden 2009-2013. 

Positivt är också att den lägsta förekomsten av invasiv pneumokocksjukdom rapporterades bland barn under två år sedan vaccinet introducerades 2009. 

Om barnvaccinationsprogrammet 

Vaccinerna i barnvaccinationsprogrammet ges ofta som kombinationsvacciner, det vill säga att vaccin mot flera sjukdomar ges i samma spruta. Den främsta anledningen att använda sig av kombinationsvacciner är att barnet inte behöver lika många sprutor.

Totalt omfattar det allmänna vaccinationsprogrammet tio sjukdomar:

 • Difteri
 • Stelkramp
 • Kikhosta
 • Polio
 • Allvarlig sjukdom av Haemofilus influenzae (Hib)
 • Allvarlig sjukdom av pneumokocker
 • Mässling
 • Röda hund
 • Påssjuka
 • Infektion med HPV (flickor)

Barn i definierade riskgrupper erbjuds även vaccination mot tuberkulos, hepatit B, influensa och pneumokocker inom det riktade vaccinationsprogrammet.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: