Ange ditt sökord

Hur hunden eller katten svarar på tandborstningen varierar från individ till individ.  Foto: Shutterstock

Hur hunden eller katten svarar på tandborstningen varierar från individ till individ. Foto: Shutterstock

Munvård hos hund och katt

Som djurägare är det bra om man tidigt lär valpen eller kattungen att tandborstning, och tandkontroll, är en del av en daglig rutin.

Annons:

Den rutinen hjälper inte bara till att hålla efter tänderna utan ger ett tillfälle att upptäcka eventuella problem i tid. 

Dålig munhygien får negativa följder 

Förändring i beteende och kost har bidragit till att problemen med mun och tänder hos hund och katt har uppmärksammats allt mer den senare tiden. Dålig tandhygien kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Tandköttsinflammation är till exempel den vanligaste sjukdomen på hundar över tre års ålder och beror på att bakterier i munnen har fått växa fritt.

Hos veterinärer, apotek och på djuraffärer finns det ofta bra hjälpmedel när det kommer till tandborstning för hund och katt. Hur hunden eller katten svarar på tandborstningen varierar från individ till individ. 

Så får man till tandborstningen hos hund och katt

Hos hundar kan det vara lättare att genom belöning lära hunden att man som ägare måste hålla fast huvud och nos och komma åt att röra insidan av munnen. När hunden väl vant sig vid detta kan man börja borsta tänderna genom att långsamt introducera hunden för tandborsten. I början är det bra att bara ta några tänder åt gången. Det är viktigt att försöka komma åt alla tandytor då plack och tandsten även bildas på insidan av tänderna. För att få effekt behöver man helst borsta tänderna dagligen. Det finns särskild tandkräm för hundar och katter, använd inte tandkräm för människor. 

För katter kan processen med tandborstning ta lite längre tid men passa på när katten är avslappnad och precis som med hunden, vänj katten vid beröring kring munnen och tänderna. En avslappnad katt som inte blir rädd eller finner obehag i situationen kan lätt låta tandborstning bli en rutin. 

Aldrig för sent att börja med tandborstning

Oavsett om det är hund eller katt så är det aldrig för sent att börja med tandborstning. Daglig tandborstning förebygger besvär hos hund och katt men är inte ett substitut för att göra rutinmässig kontroll och så kallad munsanering hos veterinär. 

Vid borttagning av plack och tandsten behöver hunden eller katten sövas, det kan även gälla vid kontroller om veterinären har svårigheter att undersöka ordentligt. Kontroller görs regelbundet och munsanering vid behov i överenskommelse med veterinär. Be även veterinären kolla tänderna lite snabbt i samband med vaccination till exempel.

Andra munvårdproblem och hur man förebygger dem

Många andra problem hundar och katter kan få med munnen och tänderna liknar de som människor kan få. Det kan vara bettfel, mjölktänder som sitter kvar, muntorrhet, och skador som avslagna tänder eller liknande. För alla dessa behöver man konsultera en veterinär som kan ge råd om vad som behöver göras. I många fall behöver man även titta på upphovet till problemen.

Andra förebyggande åtgärder man kan göra hemma är bland annat att ge hundar tuggben regelbundet, använda olika former av tandvårdsgel som läggs på tänderna eller byta till foder som är specialutformat för att rengöra tänderna. Det finns även pulver som läggs på maten och som sägs kunna förebygga uppkomsten av plack och tandsten. Ingen av dessa åtgärder går dock före den dagliga tandborstningsrutinen som anses vara den primära förebyggande åtgärden. 

Munhälsan viktigt för djurets välmående

Tandvård hos veterinär ingår sällan i försäkringen så det man bör göra är att själv lägga undan en summa som öronmärks till hunden eller kattens tandvård. Parallellt med att själv bidra med förebyggande åtgärder hjälper en regelbunden kontroll till så att inte problemen, och därmed också veterinärkostnaderna, skenar iväg. En god munhälsa är viktigt för hundar och katters välmående och som djurägare kan man mycket väl bidra till detta. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: