Ange ditt sökord

Munnens hälsa

Munnens hälsa

Regelbundna tandläkarbesök gör att du kan få tips och hjälp för att bibehålla god munhälsa

Annons:

Implantat

Tandimplantat är skruvar av titan som opereras in i käkbenet. Skruvarna fungerar som fasta stöd i käken. Till skruvarna ansluts små rör eller pelare som sticker upp ur tandköttet. Rören kallas distanser. På dessa pelare kan sedan en ny konstgjord tand eller en rad nya tänder fästas. Implantatbehandling kan i stort sett erbjudas alla om man behöver ersätta förlorade tänder. Det finns dock vissa begränsningar och omständigheter som gör att varje patient bedöms individuellt. Egentligen är det bara nödvändigt om man är tandlös och protesen inte sitter bra eller om man eventuellt har en lucka, en tand som har ramlat bort.

Gnissla eller pressa tänder

Med tandgnissling menas att underkäkens tänder gnider mot tänderna i överkäken. Då kan det uppstå ett gnisslande ljud. Det är framför allt i sömnen som man gnisslar tänder. Ungefär en av tio gnisslar tänder på natten. Det kan leda till kronisk trötthet, då man får sämre sömnkvalitet. Barn i fem- till sjuårsåldern gnisslar ibland tänderna. Det är troligtvis en normal funktion som kanske har betydelse för tandväxlingen och käkarnas tillväxt. När barnet fått sina sexårständer slutar det oftast. Ibland kan en bettskena avlasta och minska besvären.
Tandpressning innebär att man biter ihop käkarna hårt. Man kan pressa tänder både när man är vaken och när man sover. Tandpressning på dagen anses numera till största delen bero på stress. Det är svårare att förklara varför man gnisslar och pressar tänder när man sover. Man tror att orsaken skulle kunna vara en sömnstörning. Faktorer som personlighetstyp, stress, alkohol, en del sjukdomar och läkemedel har bara en indirekt betydelse genom att de kan påverka sömnens kvalitet.

Tandsten

Tandsten bildas av att det i saliven finns mineralsalter som fälls ut i placket och hårdnar. Den typen av tandsten kallas även salivsten, är ljus till färgen och kan bildas på två till tre dagar. Ett av de vanligaste ställena där salivsten bildas är bakom framtänderna i underkäken. En annan typ av tandsten bildas under tandköttet och diagnostiseras hos tandläkaren/ tandhygienisten. Denna typ av tandsten, serumsten, bildas vid tandköttsinflammation och är hård och svart till färgen. Det är viktigt att tandsten tas bort i tid. Annars kan det i värsta fall leda till tandköttsinflammation och därefter tandlossning. Håll god munhygien och använd eventuellt bakteriedödande munskölj som Listerine. ProDen PlaqueOff är ett kosttillskott i tablettform som visat sig kunna eliminera plack och tandsten.

Källa: Vårdguiden

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: