Ange ditt sökord

Movember – ökad medvetenhet och rörelse till förmån för mäns hälsa

Movember – ökad medvetenhet och rörelse till förmån för mäns hälsa

Välgörenhetskampanjen Movember pågår under hela november månad och då låter männen mustaschen växa. Allt detta för att öka medvetenheten och samla in pengar till mäns hälsa, framförallt prostata- och testikelcancer. Nytt för i år är även inslaget MOVE, som gör att kvinnor får lättare att delta.

Annons:

Kampanjen går ut på att deltagarna, som kallas Mo Bros, inleder novembers första dag med att slätraka sig. Sedan odlar och trimmar de sina mustascher under månadens resterande dagar.

Kvinnorna som stödjer männen i sin mustaschodling och syftet i sig kallas i sin tur Mo Sistas.

Kraften sitter i mustaschen

Movember startades 2003 och sedan dess har antalet Mo Bros och Mo Sistas växt från 30 personer till över 5 miljoner. 

Det är enkelt att delta i Movember, gör så här:

  • Börja helt slätrakad den 1:a november. 
  • Odla och ansa din mustasch i 30 dagar. 
  • Öka medvetenheten om och samla in pengar för mäns hälsa.

Tanken är alltså att man ska använda mustaschen för att få folk att prata om mäns hälsa i Movember. De insamlade pengarna från Movember går till att finansiera forskningsprojekt som räddar och förbättrar livet för män. Främst går pegarna till forskning inom prostata- och testikelcancer. Två andra prioriterade områden är mäns mentala ohälsa och fysisk inaktivitet.

Alla välkomnas att delta i MOVE-utmaningen

Men man behöver inte ha mustasch för att bry sig om mäns hälsa. Som kvinna kan man såklart också delta i Movember. Förutom att stötta och vara en Mo Sista kan man delta i MOVE, som är ett nytt inslag för i år. 

MOVE går ut på att komma igång och röra på under hela Movember – 30 MOVEs på 30 dagar. Det behöver inte vara några större träningspass, stora som små rörelser räknas, så alla kan delta. MOVE-utmaningen gör inte bara att du samlar in pengar för mäns hälsa – fysisk aktivitet är också något som du själv vinner på.

Så blir du en Mo Bro eller Mo Sista

Bakom Movember står Movember foundation som är den ledande globala organisationen som aktivt arbetar med att förbättra mäns hälsa.

Vill du också bli en del av deras viktiga arbete? Anmäl dig på https://se.movember.com/?home och bli en Mo Bro eller Mo Sista så ser vi tillsammans till att ta oss an några av de största hälsoproblemen som drabbar män – prostatacancer, testikelcancer, mental ohälsa och fysisk inaktivitet.

 
Annons:

Källor:

Movember.com

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: