Ange ditt sökord

Motion läker ryggskott snabbare

Motion läker ryggskott snabbare

Pang! Från ingenstans och med en sådan intensitet att något måste ha gått sönder! Ryggskott är obehagligt, vanligt men ofarligt. Bästa behandlingen är att fortsätta röra sig så gott det går.

Annons:

Ibland slår ryggskottet till mitt i en oförsiktig rörelse men lika ofta tycks det komma från ingenstans. I 95 fall av 100 är skadan inte ens synbar på röntgen trots att det gör så fruktansvärt ont. Orsaken skulle kunna vara en mikrofraktur eller en pytteliten bristning i en disk. För trots forskning så vet man inte riktigt vad som orsakar ett ryggskott, mera än att det utan problem läker av sig själv. Lumbago, lumbagoischias eller ischias är vanliga benämningar men de säger ingenting om orsaken, utan var det onda sitter.

– Det fina i kråksången är att när vi inte kan se skadan så vet vi att prognosen är mycket god. Vi vet också vad som gör dessa patienter smärtfria snabbt – att fortsätta vara så fysiskt aktiva som möjligt trots att det gör ont, säger Tommy Hansson, professor i ortopedi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Bristningar vanliga

Forskning visar att alla drabbas av små bristningar i ryggens diskar, en orsak till den kraftiga smärtan vid ryggskott skulle kunna vara att bristningen sker nära en smärtnerv. Dessa bristningar läker snabbt och forskning visar att smärtnerverna lugnat sig redan inom 72 timmar. Alla som någon gång fått ett ryggskott vet dock att det gärna sitter i lite längre än så. Tommy Hansson har ägnat många timmar i studiemiljö för att komma närmare orsaken bakom smärtan.

– Hos en tredjedel av alla patienter kan smärtan sitta i mycket längre än själva skadan och när vi undersökte sådana patienter såg vi bland annat att de saknar förmågan att slappna av i vissa ryggmuskler, säger Tommy Hansson. Vid försöket bad man försökspersonerna ställa sig upp för att sedan böja sig framåt och vila i framåtböjt läge. När en person utan ryggsmärtor böjer sig fram hamnar hon eller han så småningom i ett viloläge där ryggmusklerna slappnar av och man hänger då passivt i strukturer som ligament, leder och diskar. Men när en person med långvarig ryggsmärta gör det samma är ryggmusklerna fortsatt aktiva.

Ond smärtcirkel

Vad Tommy Hansson och hans kollegor noterat i sina studier kallas muskelförsvaret, något som här förmodligen är roten till en ond smärtcirkel.

– I samband med den lilla bristningen spänner sig muskulaturen reflexmässigt runt området för att skydda, det är förmodligen den reflex vi ser hos patienter som inte kan slappna av i ryggmuskulaturen, säger Tommy Hansson. I stället fortsätter muskeln att arbeta och hamnar nästan som i kramp, blodtillförseln minskar och det i sig skapar ett smärttillstånd som behöver brytas aktivt.

– Reflexen är omedveten och det är naturligt att känna en viss oro för att röra sig men det är just rörelse som förmår att bryta spänningstillståndet. När man tänjer ut musklerna försiktigt så aktiveras i stället en muskelavslappnande reflex, det är orsaken till att det är så viktigt att fortsätta vara så normalt fysiskt aktiv som möjligt, säger Tommy Hansson. Själv tipsar han sina patienter om en rörelse han illustrativt döpt till ”buga för Silvia”.

– Det räcker att bara krumma lite för att tänja ut musklerna och utlösa den avslappnande reflexen. Gör rörelsen mellan 20-50 gånger per dag och känn att du får med dig den del som gör ont, säger Tommy Hansson. Han poängterar att det är viktigt att tänja vid upprepade tillfällen. Ju längre smärtan suttit i desto längre tid tar det att bli av med. aKroppen måste helt enkelt vänja sig a7v med spänningstillståndet och lära in ett nytt mönster.

Ett besök hos Hemovningar.se kan vara värt för att hitta övningar som underlättar dina värk mot ryggskott.

Var uppmärksam på din längd

Det är inte ovanligt att man mistar ryggsmärta vid kotkompression för ett ryggskott. Skört skelett som vid osteoporos kan leda till att kotorna trycks ihop, det kallas en en kotkompression. Smärtan vid en kotkompression kan också ge bröstsmärtor som kan mistas för hjärtproblem. Att upptäcka benskörhet och kotkompressioner så tidigt som möjligt är viktigt för att undvika fler benskörhetsfrakturer. Det finns mediciner som minskar risken för en ny benskörhetsfraktur, vissa av dem genom att bromsa den naturliga nedbrytningen av ben och andra genom att stärka skelettet. Den som minskat i längd mer än 3 centimeter före 70 års ålder eller drabbats av flera handledsbrott bör låta sin vårdcentralsläkare ta ställning till en eventuell remiss för bentäthetsmätning.

Sök läkare vid ryggsmärta och

  • allmänna sjukdomstecken som exempelvis feber, symtom från bröstkorg och mage, eller svaghet och viktnedgång
  • inte känner när man är kissnödig, eller kissar på sig
  • domningar kring ändtarmen eller könsorganen
  • domningar, stickningar eller svagheter i båda benen
  • är i övre medelåldern och aldrig har haft ont i ryggen tidigare
  • har cancer, eller tidigare har behandlats för cancer
  • har benskörhet, osteoporos
  • plötsligt får ont efter en olycka, exempelvis fall

Källa: Sjukvårdsrådgivningen

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: