Ange ditt sökord

”Vad jag gör idag, påverkar morgondagen” Fotograf: Petter Karlsson

”Vad jag gör idag, påverkar morgondagen” Fotograf: Petter Karlsson

Molly Sandén – om upp och nedgångar

Det var artistkarriären som tycktes gå som på glittrande räls. Men under ytan brottades Molly Sandén med ätstörningar, nätmobbing och ett söndergranskat kärleksliv.

Annons:

Nu har hon hittat tillbaka till glädjen – via aids och diabetes.

Vändningen i livet

Det borde vara helvetet på jorden: glödhett, fattigt och över 60 procent hivsmittade i vissa byar.

Men för 20-åriga sångerskan Molly Sandén innebar det vändningen i livet. Med armarna runt fyra nyvunna kompisar står hon på en sydafrikansk skolgård och inser att det finns grader även i ondskans epicentrum. 

– Varje kväll kommer jag hem och gråter i kudden. Många historier är så fruktansvärda. En av tjejerna berättade hur hon blev våldtagen som tolvåring. En annan såg sin storebror mördas. De andra två har mist båda sina föräldrar i aids. Ändå orkar de kämpa, sjunga och skratta. Jag skäms när jag jämför mina egna problem med dem. Jag menar, hur viktigt är det att vara pinnsmal och berömd? Jämfört med att förstå vad livet egentligen går ut på?

Kämpade med ätstörningar

Som sexåring var Molly den sprudlande sångfågeln som överröstade kantorn vid debuten på mosters bröllop. Som 13-åring kämpande mot ätstörningar och dålig självkänsla. Som 16-åring hela Sveriges fästmö efter finalplatsen i Melodifestivalen. Som 19-åring förd till ett spanskt sjukhus och hemskickad som diabetiker. 

Ja, Molly Sandéns liv har alltid varit en berg- och dalbana. Ena dagen hyllad, älskad och beundrad. Nästa kämpande med gråten, kroppen, gliringarna och löpsedlarna.

– Jag har alltid velat bli sångerska. Redan som liten samlade jag ihop småsystrarna och uppträdde framför teven. Hade fjärrkontroller i händerna. Framförde musikalnummer tills mammas och pappas gäster generat började skruva på sig. Jag vill ju aldrig sluta. Hamnade i musikklass på Adolf Fredrik och fick beröm för min röst. Men betraktades samtidigt som elefanten i klassrummet på grund av min mulliga kropp. ”Du kanske ska stå vid sidan om och bara sjunga, när de andra dansar” sa fröken. Det var ingen uttalad mobbing, men en stark känsla av utanförskap och hjälplöshet.

Den kom att sitta i under hela tonårstiden. Under den glittrande ytan, fanns hela tiden en liten ängslig tjej som brottades med dåligt självförtroende och medias skriverier.

– Jag kom att framstå som den lite präktiga gnällspiken som alltid tyckte lite synd om sig själv. Dessutom påstods det att jag bara letade killar som var kända. Men det bara råkade bli så. Och jag har alltid varit modigare och galnare än folk tror.

Slog bakut

Hon tar ”Lets dance” som exempel. När förfrågan kom, slog hon först bakut. 

– Vadå, skulle den här elefanten plötsligt försöka dansa? Det var ju absurt. Samtidigt började jag omedvetet förbereda mig för programmet. Tog lite danssteg hemma i köket. Stretchade i smyg. Bytte de bylsiga tunikorna mot lite tajtare kläder. 

Det gick över förväntan. Mulliga Molly slutade fyra totalt. Självkänslan från barndomen tycktes återupprättad. Men sen kom de elaka mejlen.

– Jag kallades ”en dansande gris”. Folk undrade hur någon som var så tjock kunde få uppträda i teverutan. Det kändes fruktansvärt orättvist, speciellt som jag hade gått där mellan danserna och spytt i blomkrukorna av nervositet. Jag tyckte faktiskt att jag hade gjort en liten bragd. Och så fick jag bara skit tillbaka.

Nätmobbningen blev till en hjälp 

Men en artikel i Aftonbladet ändrade än en gång kursen. Mollys rakhet när det gällde att berätta om nätmobbingen skapade en oerhörd reaktion, speciellt bland tonårsflickor.

– I två dagar läste jag brev från tjejer som kände sig precis som jag, som hatade sin kropp och kände sig utanför. Någon skrev: ”Att du ser ut som du gör, gör att jag mår bättre i mig själv.” Jag tänkte: Om jag kan hjälpa någon ur sin ångest, så har jag gärna alla komplex som finns.

Hon drar med handen genom det nötbruna håret. Spänner ömt de isblå ögonen i en liten kille som just är i färd att putsa ett fönster på den skola som denna dag har tagit emot henne som ambassadör för biståndsorganisationen Star for Life. Om en stund ska hon stå på en primitiv scen tillsammans med skolans kör. Här är hon inte kändisen Molly, bara sångerskan. Det är befriande, säger hon.

– Här finns det ingen som bryr sig om vem jag dejtar. Eller om jag har varit i teve. Allt är enkelt, ärligt och jordnära. 

Krokig väg

Men vägen dit har alltså varit krokigare än någon anat. Molly Sandén berättar om separationen från Eric Saade, hur den liksom blev dubbelt jobbig genom tidningarnas skriverier. 

– Jag har alltid försökt att vara en öppen person. Jag tror man berör sin publik mera på det viset. Men var drar man strecket mellan privat och offentligt? Jag vet ärligt talat inte. Tänk så många gånger jag har gått förbi en löpsedel om mig själv och tänkt: ”Känner jag den här tjejen?” Kanske Eric och jag var för öppna med vår relation. Saker vinklades, citat förvanskades, storys började puttra. Han sågs med den och jag med den. Samma sak med min kärlek till Danny. Vi tvingas tänka taktiskt, trots att vi egentligen bara vill njuta av det här. Det känns lite orättvis, faktiskt.

Sen är det som om hon byter fot igen. Blicken skiftar från stålgrå till violblå. Rösten får en mildare klang. 

– Men herregud, vem är jag att klaga? Här står jag i ett land där tjejer i min ålder kanske redan är smittade i aids, kanske aldrig får jobb, kanske våldtas och mördas. Kanske var det så jag kände när jag fick veta att jag hade diabetes. Att ”Hallå, nu får vi försöka behålla perspektivet här!” Inte gå ner mig i självömkan och tårar. Inse vad som verkligen är en tragedi – och inte. 

Kollapsade under semestern

Hon hade kollapsat under en semester i Barcelona. Vaknade en morgon med synrubbningar och kunde inte ens se sitt eget ansikte i spegeln. Drack två liter i ett svep, men var fortfarande törstig. Somnade nio den kvällen och vaknade först tolv timmar senare, fortfarande uttröttad.

– Jag trodde först att det handlade om en infektion. Efter att ha åkt runt mellan sjukhusen var det slutligen en läkare som sa: ”Yes, probably diabetes.” En chock, förstås. Men när jag kom hem med väskan full av sprutor och lades in på Danderyds sjukhus, var det snarare som om allting vände. Jag tänkte: ”Bra, det här kanske kan få mig tillbaka ner på jorden.” Det hade varit så mycket på kort tid: en stämbandsinfektion, förhållandet som sprack, bråk med skivbolaget… Diagnosen innebar ett slags uppvaknande. För det kunde ju ha varit så fruktansvärt mycket värre. Diabetes var ändå något jag kunde leva med, insåg jag. 

Starkare än någonsin

I dag är hon starkare än någonsin, säger hon. Sprutorna stör henne inte, snarare får de henne att känna en samhörighet med andra ”drabbade”, oavsett om det handlar om sjukdomar eller personliga tragedier. 

– What doesn’t kill you makes you stronger. Och förhoppningsvis hjälper detta mig att behålla fotfästet i tillvaron. Många kändisar klarar inte det, har jag märkt.

Vad gör du om tio år?

– Håller på med musik, hoppas jag. Och fortsätter att resa till Sydafrika. Star for life är den bästa kicken i hela min karriär. 

Fakta Molly Sandén

 • Namn: Molly My Marianne Sandén.
 • Född: 3 juli 1992 i Stockholm.
 • Yrke: Sångerska, artist, programledare och röstskådespelare.
 • Familj: Pojkvännen och artisten Danny Saucedo. Mamma, pappa och systrarna Frida, 18, och Mimmi, 15. Har tidigare varit sambo med sångaren Eric Saade.
 • Bor: I Stockholm och Los Angeles.
 • Karriär: Adolf Fredriks musikskola, Rytmus musikgymnasium. Trea i Junior Eurovision Song Contest 2006 med “Det finaste någon kan få”. Elva i Melodifestivalen 2009 med “Så vill stjärnorna” och femma 2012 med “Why am I crying”. Fyra i Let´s dance 2010. Har släppt två album och tio singlar.
 • Äter: Keso.
 • Dricker: Cola light,
 • Lyssnar: På det mesta, men återkommer alltid till Beyonce.
 • Ser: Teveserier som ”Friends” och ”Hunter”.
 • Favoritprodukt på apoteket: Försvarets hudsalva. ”Jag har hur många burkar som helst.”
 • Kuriosa: Hennes version av ”Den underbara dagen du kommer hem” har använts i en reklam för snabbmatsföretaget Sibylla. Gjorde den svenska rösten till Rapunzel i Disneyfilmen ”Trassel”.
 • Aktuell: Som ambassadör för biståndsorganisationen ”Star for Life” som arbetar mot fattigdom och aids i Sydafrika och Namibia. 

Fakta Star for Life

Star for Life startades 2005 och är politiskt och religiöst oberoende. Organisationen drivs utan vinstsyfte. Idén är att stärka skolelevernas självförtroende och öka kunskapen kring hiv/aids, genom pedagogiska program i skolorna. Idag når de mer än 100 000 ungdomar och deras familjer i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka. För mer information se www.starforlife.se eller ring 08/7004649

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Tema alkoholberoende: Del 2 – Arv, miljö och risker
10 augusti, 2020 Bättre liv

Tema alkoholberoende: Del 2 – Arv, miljö och risker

På gruppnivå brukar man säga att det genetiska arvet ha...

Tema alkohol del 3: Behandling & förebyggande åtgärder
10 augusti, 2020 Bättre liv

Tema alkohol del 3: Behandling & förebyggande åtgärder

Det krävs mer kunskap kring vilka genmönster som bidrar...

Allt om undernäring
10 augusti, 2020 Bättre liv

Allt om undernäring

Att inte få i sig tillräckligt med näring som äldre kan...

Annons:
Recept för lyckad ledighet
1 juli, 2020 Bättre liv

Recept för lyckad ledighet

De flesta av oss ser fram emot en skön ledighet under s...

Världens Väntrum, Serrakundas vårdcentral
15 juni, 2020 Bättre liv

Världens Väntrum, Serrakundas vårdcentral

Doktorn har besökt Vårdcentralen i Serrakunda i Gambia....

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch
17 april, 2020 Bättre liv

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Tuberkulos (tbc) är en av de vanligaste infektionssjukd...

Annons:
Digital vård här för att stanna – men vad är det?
15 april, 2020 Bättre liv

Digital vård här för att stanna – men vad är det?

Nätläkare, e-hälsa, digital vård – kärt barn har många ...

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
9 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skåde...

Spanska sjukans härjningar del 2 – Därför fick det heta Spanska sjukan
22 mars, 2020 Bättre liv

Spanska sjukans härjningar del 2 – Därför fick det heta Spanska sjukan

Spanska sjukan drabbade olika hårt i olika delar av vär...

Annons:
Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos...

Mobilapp för dig som lever med MS
20 mars, 2020 Bättre liv

Mobilapp för dig som lever med MS

En ny app, det vill säga ett program till din smartphon...

Träna effektivare med rätt musik
20 februari, 2020 Bättre liv

Träna effektivare med rätt musik

Det är många som tycker om att lyssna på musik under lö...

Annons:
Mia’s krönika: Glöm inte bort att du aldrig är ensam
18 februari, 2020 Bättre liv

Mia’s krönika: Glöm inte bort att du aldrig är ensam

Det här är helgen på året som är fylld av minnesstunder...

Hälsan påverkas av vår tarmflora
3 februari, 2020 Bättre liv

Hälsan påverkas av vår tarmflora

I befolkningsstudien Malmö Offspring Study forskar man ...

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan
3 februari, 2020 Bättre liv

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan

Mikrobiotan eller tarmfloran har blivit ett populärt äm...

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!
31 januari, 2020 Bättre liv

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!

Många svenskar får besvär i samband med att årstiderna ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten