Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Segerns sötma behöver inte alltid vara söt

Mia’s krönika: Segerns sötma behöver inte alltid vara söt

Om du någon gång velat lägga om din kost eller minska i vikt misstänker jag skarpt att du har kommit i kontakt med uttryck som ”unna sig”, ”jag har fuskat” eller ”jag ska belöna mig med något gott”.

Annons:

En bit in på det nya året är gymmen överfulla, viktklubbarna marknadsför sig överallt och många nyårslöften med drömmar om en annan vikt ska försöka uppfyllas. Det här händer varje år, det vittnar många som jobbar med just kost, motion och träning om. Frågan är vad det är som gör att vi i början på året, och även direkt efter sommaren, är så beslutsamma att göra någonting åt vår vikt men att det sedan minskar allteftersom året går. Jag tror att en bov i dramat är ordet ”unna”. Att unna sig något, att belöna sig efter resans gång, särskilt om du gör det på samma sätt som alltid, genom mat, godsaker och onyttigheter. Att fortsätta med samma mönster, om än mer sällan, och samtidigt förvänta dig ett annat resultat är en omöjlig ekvation. Vilket visar sig efter sommaren och efter nyår. För att du ska kunna göra en förändring behöver du bryta upp dina gamla mönster och ditt sätt att tänka – ta ett nappatag om ordet ”unna” och gör det till ditt. Då blir det lättare att uppnå dina drömmars mål.

Ingenting säger att ”unna sig” behöver vara förknippat med att äta. Det är ju oftast ätandet som i kombination med beteende som leder oss in på fel spår. Tillsammans kan vi byta spår. Helgen kommer, man vill unna sig något. Jag förknippade själv detta med att äta gott och mumsa på något smarrigt, ”för det är ju helg”. Efter år av svett, tårar och kämparglöd har jag hittat en hälsosam vikt. Det innebar också att ”unna” inte längre kunde betyda samma sak som tidigare. Det gick bara inte, då skulle jag tagit ett steg tillbaka. 

Kläder är dyrt, särskilt om du vill ha kvalitativa kläder för den svenska vintern. Och för att kunna få in motion och frisk luft i mitt liv har jag valt att ”unna” mig att alltid ha rätt kläder för alla väder. Nu unnar jag mig en varm jacka för att inte frysa på mina vinterpromenader. Den belöning jag ger mig själv ingår i planen om flera löften som ska hållas för att bygga ett nytt härligt hälsoliv. Ett liv som inte förknippas med ätande. Det handlar plötsligt om vad jag behöver för att fortsätta min hälsoresa. Maten är en del av mitt liv, men den står inte överst på belöningsstegen. Där står istället massage, en ny frisyr, nya sköna och snygga skor, eller som sagt en varm jacka. Det har tagit mig mer än tio år att tänka om, värdera ord, omvärdera ord och ge orden en mer hållbar betydelse. För en före detta sockerråtta fungerar det inte att unna sig lite gott här och där, det blir aldrig bara lite. Mitt beteende, beslöt jag, behövde renas och med en riktigt bra struktur byggde, och bygger, jag bort alla fällor som kan hindra mig på vägen.

Det kanske låter hårt, moralistiskt och till och med tjatigt – men jag menar inte att alla måste göra exakt samma sak. Däremot handlar det om att ställa om sin generella världsbild. Unna dig behöver inte vara att unna dig mat, godis, alkohol eller liknande. Utan kan vara ett par skor istället! Och tänk inte att du fuskar, den enda du fuskar för är dig själv. Äta bör vi, och ibland vill vi äta något som är riktigt gott. Vill du äta något ”onyttigt”, ät och njut. Men var ärlig mot dig själv, ställ frågan om det är värt det. Och är det inte värt det, sikta högre och sätt andra mål än att tillfälligt tillfredsställa ett behov. Det vinner du på i längden.

Dröm dig bort och sätt upp en lista med dina mål tydligt där du kan se den. Sätt även upp olika belöningar, och gör det mer långsiktigt än bara efter fyra veckor. Låt belöningen bli något som finns i din tillvaro, inte bara något som ska in i munnen, sväljas ner och sen ut igen. Försök tänka om, se andra möjligheter och ge dig själv förutsättningar som du kanske inte ens själv visste om att du har. Förutsättningar som kan leda till det just du drömmer om.

Segerns sötma behöver inte alltid vara söt, den kan vara underbar i alla fall! Belöna dig för att du är den viktigaste personen i ditt liv. 
Kram Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.