Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Matfusk gör mig arg!

Mia’s krönika: Matfusk gör mig arg!

Härvan växer och den ena leverantören efter den andra har använt sig av andra produkter i sin tillverkning av mat. Falsk marknadsföring på högsta nivå och det gör mig helt klart arg.

Annons:

Tänk att det har lagts så mycket energi på att helt enkelt grundlura oss konsumenter, för det är så det känns. Jag hoppas att det här kan vara en väckarklocka för alla som äter olika helfabrikat. Vi måste själv lära oss ta ansvar för vad som ligger på tallriken – från råvara till färdig produkt. Hemburet och hemlagat gör skillnad för människor och djur. 

Det som skrämmer mig är även hur utbrett det här fusket är. Hur många färdiga portioner med färs serveras det inte varje dag på skolor, förskolor, sjukhus, boenden och även möbeljättar. Jag vill inte bli lurad, sluta lura oss konsumenter. Jag och många med mig har kommit till insitken att det är lika bra att laga maten från grunden själv. Även om man kan bli lurad även då är sannolikheten mindre och särskilt om vi återgår till att handla närodlat och kan säkra den kedja maten kommer ifrån utan en massa mellanhänder. 

För visst är det både nonchalant och respektlöst att flera stora företag skjuter ifrån sig och skyller på ”kedjan” vilket egentligen betyder att de under alla år har haft noll koll på sina egna leveranser. Skrämmande. Det handlar naturligtvis om pengar, att pressa priserna så att du och jag när vi går och handlar ser ”två för ett” och ”pressade priser”. Men om man ser till helfabrikat, som lasagne och liknande, innehåller det många gånger varken mer näring än egen lagad lasagne eller blir i längden mindre kostsamt. Dessutom ska vi inte tala om miljön och djurhållningen som påverkas i alla dessa led som ska fungera för att du ska kunna värma en lasagne lite snabbt. Jag har en stark misstanke om att det näringsfattiga innehållet dessutom bara leder till försämrad hälsa vilket ger dyrare merkostnader för såväl oss som samhället. 

Jag blir ledsen när jag känner att så många inte vill eller orkar förstå att våra egna val är avgörande. Själv åt jag mycket helfabrikat förr vilket ledde till att jag var trött och orkeslös. När jag beslutade mig för att förändra kosten och äta mat lagat från grunden ökade också min energinivå. Jag orkade mer och det är fullt möjligt att äta sig till en bättre hälsa. Vi är tyvärr, precis som tillverkarna av dessa helfabrikat, snabba på att skylla på någon annan. Men valet är ditt.

Prispress, bristande kontroll och ständig jakt på snabba lösningar är boven bakom det här dramat. Vi som konsumenter kan göra skillnad bland annat genom att köpa betydligt mindre helfabrikat. Börja se om ditt eget kök, handla närodlat och laga mat från grunden av egna råvaror. Du förvandlar och skapar dina egna produkter. Det finns tid för detta, den påstådda tidsbristen i samhället och stressen gör ingen på något sätt friskare, varken djur eller människor. 

Det här är inte första och jag tror inte heller det här är sista gången vi hör om en sådan här skandal och frågan är om vi även denna gång glömmer bort och faller tillbaka i gamla mönster. Eller kan vi kanske sätta punkt för alla dessa galenskaper en gång för alla?

Slå ett slag för närodlat, mat lagad från grunden och bra mat på ditt bord. Jag tror på att det ger dig mer i plånboken och att vi mår bättre. Våga stå emot så kommer du att se resultatet i din hälsoekonomi.

Det ska vara gott att leva!

 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: