Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Man tager vad man haver

Mia’s krönika: Man tager vad man haver

Att jag lever mat det har du säker redan förstått i mina tidigare krönikor. Som Kajsa Varg far fram i köket och tager vad man haver, så är det hos mig. Matlagning är verkligen det bästa sättet för mig att finna lugn och ro, i köket skapar jag till fullo. Vissa läser böcker när man ska koppla av, jag tar på mig förklädet och börjar fixa vid spisen.

Annons:

Det började när barnen var i småbarnsåldern. Jag kände mig tvungen att laga mat varje söndag till kommande vecka. Våra arbetstider och liv var så schemalagda att det fungerade inte om det inte var minutiös planering. Vad jag då inte hade en aning om var att jag la grunden till något helt fantastiskt bra. Att börja laga fler maträtter på en och samma gång ledde till att jag sparar pengar, tid, disk och får energi över till allt jag faktiskt vill hinna med.

Mina barn har alltid varit med i köket och vid spisen när jag lagat mat. Nu för tiden är det barnbarnet som gör mig sällskap och det är ett fantastiskt sätt att umgås. Det har varit mycket skratt och bus genom åren vid min spis. 

Jag skrev att man tager vad man haver och det må vara sant men, jag ”tager” inte vad som helst. Det är viktigt för mig att ha bra matvaror hemma så jag oavsett om jag har ett välfyllt skafferi eller ett ganska skralt så blir det bra mat. Jag hittar egna vägar att få ihop det mesta, även när jag handlar. Jag ser över vad som behöver kompletteras och så skriver jag en inköpslista. I affären väljer jag de matvaror jag tycker känns rätt och mest prisvärda just där och då. Jag försöker även välja bra matvaror när det kommer till konserver och frysta varor. Jag ser faktiskt till att när jag kommit hem skriva upp vilka inköp jag gjort, särskilt det som finns i frysen, så jag har koll. Sedan utgår jag från det jag har hemma och gör en matlista för den kommande veckan. På det viset håller jag nere mitt matkonto utan att göra avkall på bra och nyttig mat. Dessutom vet jag alltid vad som finns hemma! Vissa kanske bestämmer sig först vad de ska äta och sen går och handlar efter det. Jag utgår från det som finns, fyller på och bestämmer mig sen vilken mat det blir, jag har ju alltid varit lite tvärtom jag.

Att tänka om gör att matlagning blir både kul och inspirerande. Jag är en tävlingsmänniska och en grej jag gör är att pressa ner priset på mina maträtter men aldrig göra avkall på kvaliteten. Det kan till en början verka lite krångligt men så är det med allt som är nytt, det ger med sig efter ett tag. Och rester – mums! Till exempel kan resterna efter en plåt med klyftpotatis, morötter, paprika och vitlök bli en alldeles utmärkt soppa till lunchen dagen efter. Du bara stoppar resterna i en mixer, blandar i lite buljong, mixar till önskvärd konsistens, värmer, äter och njuter. Smart!

På detta sätt tar jag mig fram i köket. På söndag lagar jag cirka 3 – 4 rätter och sen på torsdag blir det rester. På fredagar och lördagar lagar jag ”färsk mat”, som vi har döpt det till. Mat lagad där och då! Sen kommer söndagen igen och så snurrar det på. Och tänk så kul vi har. 

Jag har vänner som gillar att komma på middag för man vet aldrig vad för gott som dukas upp.  

Att göra vardagen till fest, det är härligt!
Mia

Övriga krönikor i serien “Mia i köket”:
Mia’s krönika: Sleven i grytan och alla plattor på en gång, nu kör vi!
Mia’s krönika: Ladda ditt kök med framgång! 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: