Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Livet ger oss åter det vi ger andra

Mia’s krönika: Livet ger oss åter det vi ger andra

Nu börjar julen göra sig riktigt närvarande. Lucia är firad med pompa och ståt. Lyckliga jag som fått vara med på förskola och se mitt underbara barnbarn tillsammans med alla sina kamrater sjunga tipp tapp tipp tapp och lusse lelle iklädd tomtedräkt och tomtemössa ner över ögonen. En hel hop med lyckliga barn som längtar efter nästa stora dag Julafton. 

Annons:

Istället för att sirra sig blind på en dag i julhelgen så som julafton har jag en stark tro att det blir lättare för många att överleva julen om den kanske firas på olika dagar och lite olika vis. Det går ju att fira jul både innan och efter självaste julafton. Det finns ju så många olika familjerelationer nu förtiden. Gemensamma barn, dina och mina barn sen nya barn och bonusbarn. Barnbarn och de som inga barn har. Relationer som går kors och tvärs över landet. Rätt intressant att se hur världen har förändrats.

Mitt i allt så finns det så många ensamma människor som du och jag kan göra skillnad för. De kan finnas närmare än vi anar. De kan ha mist någon nära anhörig eller av andra orsaker blivit ensam. Där kan det som kanske känns lite för oss  betyda så mycket för just den personen. Ett  kort eller ett telefonsamtal. Just ifrån dig. Det kan ge hopp om livet, jag lovar.

Julen kan verkligen ställa till det för många känslomässigt. Där tror jag att det är viktigt att man tar reda på vad man vill ha ut av julen själv. Vad finns det för förväntningar på julen och vem är det som bestämmer hur den skall firas. Var tydlig där så det inte finns möjlighet att sitta på julaftonskvällen med känslan att det blev inte som du tänkt. För visst är det många som har större förväntningar än det går att uppfylla. 

Fira alternativa jular har för mig varit ett sätt att få storfamilj då jag själv inte har det. Bjuda in andra som sitter i samma situation. Det kan ju vara den närmaste grannen. Under flera år när barnen var mindre firade vi jul tillsammans med en annan familj vi blev många kring bordet och visst gjorde det skillnad istället för att fira med bara familjen. Det blev så mycket mer energi skratt och prat. Maten som stod på bordet hade vi lagat och delat lika. 

Så min varmaste önskan är att just du ska känna kärlek och värme även dessa dagar. Och även ta en funderare på vad du vill ha ut av helgen. Så känns det så mycket bättre efteråt. För visst kan vi mycket kan vi påverka själva!

Livet ger oss åter det vi ger andra!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: