Ange ditt sökord

Annons:
Mia’s krönika: Jag hatar rökning!

Mia’s krönika: Jag hatar rökning!

Jag hatar rökning. Det är sällan jag använder ett så starkt ord som hatar men jag gör verkligen det, jag hatar lukten och blir direkt illamående. 

Annons:

Som barn vaknade jag varje morgon och klev in i ”Londondimman” hemma när jag öppnade dörren till köket där min far satt och rökte. Det kändes som att man fick skära sig fram med kniv i den tjocka röken och likadant var det i bilen. Det är ett under att jag har klarat mig undan att bli storrökare för någonstans på vägen har jag valt att inte stanna i ett beroende, oavsett om det gäller vikt eller rökning. För även rökning är ett beroende som det är jättesvårt att bli av med. 

Personligen är jag en stark anhängare av regler som innebär att rökning endast är tillåtet på öppna ytor eller att den som äger ett eget hus tillåts röka på sin tomt. Att hindra andra från att utsättas för tobaksrök på exempelvis uteserveringar, lekplatser och balkonger. För även om man har betalat massa pengar för sin lägenhet och står och röker på sin egen balkong kan jag garantera att den där röken sprider sig. Så nej, att sitta och bolma på sin egen balkong eller på platser ute bland andra människor borde det vara ett totalt stopp för. En väg att gå tror jag är prislappen, en hög prislapp på tobaksvaror kan säkert bita tag i problematiken. Men jag tror mer på individens medvetna (och kloka) val än ett totalförbud.

För dig som är överviktig är det precis som för alla andra en björntjänst att börja, eller fortsätta, röka. Det förvärrar bara allmänhälsan. Jag tror att alla vet att rökning dödar och ändå röker vi. Jag tror också att de flesta är medvetna att om vi inte tänker på vad vi stoppar i oss går vi upp i vikt och riskerar följdsjukdomar. Ändå röker man och äter sig till ohälsa, visst är det märkligt. Ibland blir jag riktigt konfunderad hur vi människor är funtade – för visst är det värdefullt att stanna upp och se på sig själv, vad man gör med sin kropp. 

Oavsett vilken typ av beroende det gäller så är det viktigt att du som nära anhörig finns som ett stöd och kan ge råd, men enbart om personen i fråga är mottaglig. Endast den som själv har bestämt sig för en förändring kan förändras och risken är att om du ger för många råd så leder det till en motreaktion. Då kanske personen röker ännu mer, till exempel, ”bara för att”. 

Det gäller att se sin egen motivation i varför du ska sluta med ett beroende. Det kan vara att det är en hälsoinvestering och/eller en ekonomisk fråga, det är dyrt att röka exempelvis. Att man skaffar barn, eller får barnbarn, är i mina ögon också en motivation så god som någon. Lek med tanken – vad behövs för att du ska bli kvitt ditt beroende. 

Jag jobbar med människor och möter en hel del personer som är kraftigt överviktiga och rökande. Det berör mig, jag vill hjälpa till att ”kicka igång” den personliga motivationen och det personliga ansvaret. För jag vet att det går. Det gäller bara att se möjligheterna och det långsiktiga i sin hälsoinvestering. För att nå sitt mål, att bli kvitt sitt beroende, ger jag samma grundråd oavsett vilken typ av beroende det gäller.

  • Sätt upp mål
  • Sätt upp delmål
  • Se till att ha en väl fungerande plan
  • Våga ta hjälp, det finns olika stödfunktioner som hjälper dig nå ditt mål

Innerst inne tror jag inte på ett generellt förbud utan på individens rätt att bestämma själv. Och mitt förslag, från en som har varit inne i ett beroende, är att vi bestämmer oss för att inte vara beroende av saker som vi vet drabbar vår hälsa negativt. Vi kan vara beroende av närhet, värme, vänskap och hälsa. Så lämnar vi de dåliga beroendena därhän. 

Vi lever i en upplyst värld och har alla möjligheter att göra våra egna val, det kräver bara sunt förnuft!
Kram, Mia 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: