Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Ge dig själv tummen upp!

Mia’s krönika: Ge dig själv tummen upp!

När det kommer till kroppsideal ställer jag mig ofta frågan vem det är som bestämmer över vad som är rätt och vad som är fel. För visst är det många som inte accepterar sin kropp som den är.

Annons:

Vi ser och hör dagligen hur andra anser och tycker att våra kroppar ska se ut. Antingen genom media men också från nära och kära, vänner och bekanta. Vi lever i en värld där idealen och diettips och förslag duggar tätt.

Särskilt ordet diet har blivit populärt och har tagit rejäl skruv de senaste åren där de olika ”dietlägren” mer eller mindre rustat till krig mot varandra. Den ena dieten utesluter helt den andra och så står de på barrikaderna och vi i mitten. Min åsikt är att det inte finns några motpoler på det sättet. ”Diet” är vad vi äter. Det betyder att oavsett vad du stoppar i dig kan resultatet variera från person till person. Behovet att utesluta viss mat och föda är, om man inte lider av någon allergi eller sjukdom, minimalt. Diet är inte samma sak som att banta och det handlar mer om ditt personliga ansvar och en övergripande förändring i kosten om du ska uppnå några viktrelaterade resultat. Alla har vi vår diet som gör att vi mår som vi gör. Gör du en förändring kommer du med all säkerhet upptäcka att du kan uppnå resultat som är ditt eget ideal. Ingen annans.

För det är en hets i samhället idag som inte så lite eldas på av att vi har tillgång till betydligt mer information. Det är nyhetsmedia, det är underhållningsbranschen, tidningar, sociala medier – överallt matas vi med åsikter och hintar om ”hur vi ska se ut”. Ställ dig framför spegeln så ser du hur du ser ut. Det är så vi alla ser ut och är det du ser i spegeln inte det du önskar, gör något åt det. Men gör något åt det för din egen skull, inte någon annans. 

Kroppsideal borde handla om att lära sig äta och leva så att du är frisk i kropp och själ. Att känna att du duger och att ingen är mindre värd. Det har inte med kroppsstorlek att göra, kroppen är ett skal. Det handlar om den drivkraft du har inuti. Det låter kanske som en klyscha men klyschor är inte alltid fel, de har ju uppkommit av en anledning. Och din själ och ditt hjärta gör dig till den du är. 

Det är den egna drivkraften som spelar stor roll, det personliga ansvaret för vår egen hälsa. Det finns inga genvägar, det kan jag personligen skriva under på precis som att det inte går att lösa allting över en natt. Ge dig aldrig, ta stöd och hjälp. Utnyttja de resurser som finns runt omkring oss. Det handlar om att du hittar din startknapp. Stärk det friska och jobba utifrån det som fungerar i ditt liv. 

Ideal handlar om vad vi själva gör det till. När vi vågar förändra och stå upp för den egna individen. Det skvallrar inte minst det faktum att ideal ser olika runt om i världen om. Hur kan vi eftersträva något som vi tror är ”rätt” när ”rätt” kan vara ”fel” någon annanstans på jordklotet? 

Nästa gång du står framför spegeln, tänk efter vad som är ditt ideal. Bestäm dig för att du är nöjd med att vara den du är eller om du är motiverad för en förändring, att bli det du själv vill vara. Ge dig tummen upp och var nöjd med vilket beslut du än tar – det förtjänar du!

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.