Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Gör om gör rätt

Mia’s krönika: Gör om gör rätt

Bra mat är i hetluften mer än någonsin samtidigt som det på teve kommer allt fler program där det går ut på att någon ska "göras om". Jag har en tanke och idé som jag tror skulle kunna göra skillnad från grunden.

Annons:

Jag vill starta ett ”gör om mig”-program för våra matvarubutiker. Kliva in och börja plocka fram bra mat som fyller oss med energi. Jag vill gå ut, fånga butikschefer och leverantörer, och sätta strålkastaren på kunskap och börja om från början. Min uppfattning är att man faktiskt skulle kunna tjäna mer pengar på det och det gäller såväl näringsidkare som konsument. Dålig hälsa är dyrt! 

Om fler butiksägare engagerade sig i diskussionen om ett förbättrat utbud i butiken när det gäller ekologiska varor, större utbud på färskvaror och närodlat så skulle det i sig leda till att alltfler konsumenter blev nyfikna från första början. Eftersom allt handlar om pris och efterfrågan så tror jag, eller jag vet, att rätt exponering ökar efterfrågan och omsättningen och i förlängningen minskar priset.

Jag har erbjudits möjlighet att samarbeta med en matbutik och nappade såklart. Jag har bestämt mig för att lära ut mitt sätt att äta bra mat. Redan från början har jag fått med mig butikschefen på resan och det känns oerhört stimulerande att kunna förmedla detta vidare till kunderna i butiken. Om vi bara fick med fler på detta!

För jag skulle verkligen önska att matjättarna tänkte till, tog sitt ansvar och lyfte näsan ovanför ”priset”. Alla vill sälja, men att sälja med rätt inställning och samtidigt ta en del av samhällsansvaret skulle göra skillnad. Vi kan alla påverka genom att tänka på det vi handlar samtidigt som handeln i sin tur kan bygga nya relationer på ett annat sätt i butikerna. Det sker inte under en natt men på längre sikt tror jag att det skulle göra stor skillnad

Rikta om strålkastaren i butiken och öka medvetenheten hos kunden, då påverkar vi både priset och kvaliteten. Om vi frågar efter fler och bättre varor ökar även tillgängligheten och även omsättningen för butiken. För omsättningen är viktig, den leder till att butiker finns och människor som arbetar i butikerna har ett jobb och får en lön. Så visst har pengarna en betydelse, det ska man inte sticka under stolen med. 

Det handlar precis som mycket annat att bryta invanda mönster och blicka framåt mot en hälsofrämjande framtid. Tänk om vi bara kunde börja med att flytta godiset från kassalinjen – tänk om det istället skulle så bär och frukt där det idag står superbilligt smågodis. vad tror du skulle hända då, jag tror det gör skillnad, jag kan nästan lova att det skulle göra stor skillnad, inte minst för din hälsa.

Vi kan göra skillnad – gör om, gör rätt! 
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: