Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Att äta äkta är äkta kärlek

Mia’s krönika: Att äta äkta är äkta kärlek

Fetma både hos vuxna och barn är en, ursäkta uttrycket, svällande ballong som jag bara vill slå hål på och med smällen få oss att vakna upp.

Annons:

Som före detta kraftigt överviktig och ”sockermattant” som belönat barn med socker och godsaker så gör det ont i mig när jag ser och möter det här idag. Det är så många anledningar till att det gör ont i mig, jag ser alla hel- och halvfabrikat. Jag hör föräldrarna fråga sina barn vad de vill ha till middag. Jag ställer mig frågan till om barn verkligen kan veta vad de borde ha till middag, om de är medvetna om vilken energi och vilken mat som behövs för att få kraft och energi och må bra.

Samtidigt kan man lika gärna undra om vi vuxna vet så mycket mer. Vi lever i en modern upplysningstid med en näst intill oändlig källa av information och kunskap där vi kan lära oss mer om kost och hälsa ändå framstår allt fler som att de antingen inte vill eller bara inte har koll.

För det måste ju finnas en orsak till att befolkningen ökar i vikt och att försäljningen av färdigmat, snacks och lösgodis går så bra. Det är inte helt lätt att läsa på innehållsförteckningen men nog borde vi vilja ha bättre koll på vad vi stoppar i oss. Chips till exempel har något som kallas för smakförstärkare och som förstärker inte bara smaken utan även stimulerar vår hjärna att äta mer och mer.

Det är inte helt lätt att leva ”nyttigt” idag. Andra äter precis som du själv gör, ingen vill vara sämre än någon annan och att handla annorlunda kan anses som konstigt eller att barnen blir ledsna för att de inte har det som andra har. Jag har själv levt på det här sättet och jag vet att vi formas av gener och hur våra förfäder har hanterat och pratat om mat. Jag tycker ändå vi är så pass upplysta nu att vi borde kunna se att det inte är särskilt nyttigt eller ”snällt” att ge våra barn färdiga fiskpinnar, köttbullar eller pizza. Mat som inte är lagad från grunden och många gånger dyrare – jag förstår inte hur folk har råd att handla allt det här. Jag lovar att du får mer för pengarna om du lagar det mesta från grunden.

När jag är ute och föreläser brukar jag säga att du bara ska handla hem det du kan stå för och som du vet att dina barn kan äta och må bra av. Det här dagliga jobbet att försöka hitta en balans för hälsan och undvika kakor, bullar eller kost som triggar fetma och annan ohälsa är något vi måste göra själva. Ingen annan kommer göra det åt oss. Vi vet ju bättre, vi är upplysta – men vi väljer kanske att inte lyssna och frågan är varför.

Tänk på hur du handlar nästa gång, bara låt tanken passera och kanske du kan agera redan då. Välja något annat än det du hade tänkt, hitta nya vägar, naturliga vägar där du från grunden kan göra den mat du eller ni ska äta.

Och låt smakerna, hantverket och din energi bli din belöning istället för att socker och syntetiska ämnen ska vara det. Du kommer att göra skillnad i ditt och din omgivnings liv.

Att äta äkta är kärlek till både dig själv och din närhet!
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.