Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Äta bör man annars dör man

Mia’s krönika: Äta bör man annars dör man

Så brutalt är det kanske inte. Jag kommer i kontakt med många människor som äter av en massa olika anledningar. De äter, som jag gjorde i mitt ”tidigare” liv, inte bara för att de är hungriga och behöver fylla på med energi.

Annons:

Jag åt när jag var arg, ledsen eller kände mig ensam. Det var en slags tröst i att stoppa något i munnen. Vid såna tillfällen är det allt som oftast inte det som är mest lämpligt eller nyttigt som hamnar i munnen. Jag brukade vara ett kakmonster, jag kunde lukta mig fram till kakor av olika slag. Fanns det ett öppet paketet blev det snabbt tomt. Nuförtiden har jag inte längre så mycket av kakor och liknande i mina skåp, det finns annat gott att ha till kaffet.

Att enbart äta för att må bättre är ingen lösning. Jag ser det som en flykt, att fly bort från ett ansvar. Ansvaret för ditt eget liv. Att investera i sin egen hälsa måste få ta både tid och ibland även kosta pengar. Till slut blir det ett uppvaknande den dag man ser hur man har behandlat sig själv. Då gäller det att vara snällt mot sig själv och förstå att det handlar om en okunskap och en rädsla att våga äga sitt eget liv.

Vid så kallat destruktivt ätande är det vanligt att man äter snabba kolhydrater som lätt ”springer ut i kroppen” och gör det till en slags tillfredsställelse. Men visst är det märkligt att vi gör på det här viset mot oss själva. Det bottnar oftast i andra orsaker och för mig var det en okunskap. Att det faktiskt var jag själv och min hälsa som stod på spel. Att inte göra förändringar handlar om att jag inte har skaffat mig en självkänsla stark nog att stå emot. Att i grunden kanske inte älska sig själv tillräckligt starkt för att kunna göra den förändringen som behövs.

Vilken förändring det än handlar om så gäller det ju att just göra något annorlunda. Behöver jag lägga till eller kanske ta bort något i mitt liv, behöver jag se över de relationer jag har och inte har. Att inifrån sig själv bygga en starkare självkänsla. Jag funderar på vad det är som gör att vi tappar självkänslan och blir otrygga. Det kan vara att du inte är vän med dig själv eller ser dig själv i ett bra perspektiv eller att du är omgiven av människor som suger den där energin du så väl behöver ur dig.

Det finns också saker i mitt liv, träning eller mat, som jag kan uppleva som dyrt. Då kan det mer handla om att jag inte är motiverad än själva finansiella kostnaden. Ibland framkallar man den typen av tankar för att man vill undvika något. Istället handlar det om att vara motiverad – då blir allt både roligt och rätt billigt.

Jag tycker det är konstigt när man säger att ”det är dyrt att skaffa sig en hållbar livsstil”. Vi lägger mycket pengar på andra, mer materiella, ting. Det finns inga genvägar och vi har bara en kropp och ett liv. Därför handlar det om kvalitet på vad vi äter, hur vi rör oss och vad som försiggår i våra sinnen. Så tanka din kropp med dina bästa, snälla tankar, bra och näringsrik mat och framförallt efter just dina förutsättningar. Kosta på dig att må bra.

Jag använder mig även av så kallade affirmationer för att få energin jag behöver för att ta mig över hinder. Affirmationer kan vara bilder och saker i mitt liv som ger mig god energi och påminner mig, eller ger upphov till, positiva tankar i mitt dagliga liv. Om man använder sig av dessa blir det enklare att börja resan mot att kunna ta hand om sig själv, äta rätt och finna en bättre balans i kroppen. När det blir en bättre balans mellan kropp och knopp kan du lättare undvika exempelvis destruktivt ätande. Att istället mer njutningsfullt kunna välja vad som skall in i munnen, och när.

När känslorna är i ordning så är det lättare att placera sig själv i rätt situationer och må bra.
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: