Ange ditt sökord

Mia’s krönika: En midsommarnatts dröm

Mia’s krönika: En midsommarnatts dröm

Att drömmar kan bli sanna det har jag fått uppleva vid flera tillfällen i livet. Däremot har det tyvärr aldrig varit förknippat med blommor under kudden även om midsommarnattsliknande drömmar har passerat mitt huvud många gånger.

Annons:

Drömmar om äkta kärlek och enkelheten i att plocka sju av de vackraste midsommarblommorna, lägga dessa under kudden och dagen efter slå upp ögonen och då står drömmarnas drömprins där. Vilken lycka! Men att leva lycklig kan vara så mycket. Att må bra är en del, att ha någon eller några att dela livet med en annan. Jag tänker på alla som sitter ensamma för det är många som gör det av olika anledningar. Kanske det inte finns någon att fira med eller så vill man inte, eller vågar inte, knacka på hos grannar och ytligare vänner och fråga om man får vara med. 

Jag försöker se det som en möjlighet, en ”dörröppnare” om ni så vill. Jag har öppnat många dörrar i vuxna mitt liv och stängt minst lika många. Det gäller allt från matvanor och livsstil till relationer och förhållanden. Att göra saker lite annorlunda som kanske inte andra förväntar sig är också ett sätt att vara och ta sig fram. 

Samtidigt väljer jag idag, trots många nya vänner och intryck (eller på grund av) att vara ensam lite oftare helt enkelt för att jag tycker det är skönt. Det var värre med det förr, jag var obekväm med mig själv och tyckte det var jobbigt att vara ensam. Jag kunde dessutom känna att om jag umgicks med andra så var jag, som överviktsopererad och med särskilda önskemål om mat, besvärlig. Ibland provade jag ändå att äta det som var framdukat men det funkade ofta inte och jag mådde dåligt. 

Då började jag tänka, om ni så vill, väldigt ”osvenskt”. Att jag kunde ta med mig egen mat och låta andra slippa bekymret. Helt plötsligt mådde jag mycket bättre, kände mig säkrare och förenklade för alla inblandade. Många gånger försökte vänner och bekanta göra nyttig mat men eftersom vi överviktsopererade har lite särskilda rutiner så blev det inte så bra. Men i och med att jag tog kontrollen över mitt välbefinnande så blev det mycket bättre – och att vi alla är olika är ju helt underbart! 

Tänker att mina ”önskemål” och min rädsla att ge uttryck för vad jag faktiskt vill och behöver när det gäller mat går att jämföra med den som inte vill ha alkohol. Att vi ibland känner, trots att man egentligen inte behöver, att vi ska stå till svars för våra val. Alla vill vi ha olika och det bästa är att acceptera andras önskningar och lyssna på sin egen vilja och sitt eget behov. 

Okej, jag erkänner att bli inbjuden till någon jag inte känner jätteväl och då ha med sig egen mat kan kännas – jag vet inte, annorlunda. Men det där är ju endast en känsla. Allt handlar om kommunikation, om du blir inbjuden eller bortbjuden, öppna en dialog där du kan föreslå att du tar med dig egen mat, eller att den du bjuder in tar med sig mat. Är du dessutom överviktsopererad, se till att alltid ha en bra ”matplan” att följa, du ska inte behöva må dåligt för att du tror att du är ”krånglig”. 

Till skillnad från förut väljer jag idag mina umgängen, när och var med omsorg. Jag är inte direkt inaktiv när jag är ensam, det är alltid något på gång som ger mig energi. Att våga vara ensam, att ta med sig mat till ett midsommarfirande man är inbjuden till – det kan låta som svåra förändringar. Och det är inte alltid helt lätt men den som börjar någonstans har gjort hälften och då kan det bara bli bättre. Drömmar kan ge urkraft till att börja agera i det verkliga livet. Sju blommor under kudden kanske inte bara handlar om kärlek utan så många andra möjligheter.

Nu höjer jag mitt bubbelglas med min alkoholfria drink och skålar för midsommar, denna urgamla tradition från svunna tider.  Jag önskar alla en underbart skön helg – med blommor i håret eller under kudden, det bestämmer du helt själv
Mia 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: