Ange ditt sökord

Melodifestivalaktuella Charlotte Perrelli: “Hälsan är viktigast!”

Melodifestivalaktuella Charlotte Perrelli: “Hälsan är viktigast!”

Utifrån verkade hon leva det ultimata livet och för oss som inte känner henne var hon perfektionen personifierad. Charlotte hade ”allt” – utom balansen. Nu har hon bestämt sig för att lyssna mer till kroppens signaler och med hjälp av träning, bättre mat och avkoppling, nå en god hälsa och balans i livet.

Annons:

Stress, dålig mat och för lite träning är förödande för hälsan, det kan även vår folkkära artist Charlotte Perrelli skriva under på. Vi har kunnat följa Charlotte genom åren av framgångar men även genom kraschen när det blev för mycket stress och kroppen sa ifrån. Från att ha varit ett kontrollfreak och extremt prestationsinriktad har Charlotte tvingats lära sig något så enkelt som att vara ledig och att säga nej. Hon har hittat bra metoder att hantera stress och vardagsrutiner för träning och bra kost. Idag när vi möter henne strålar hon av energi och livsglädje och hon ser både frisk och stark ut.

– Jag har insett att jag inte är odödlig, hälsan är viktigast! Däremot ångrar jag ingenting. Man lär sig av allt som sker och det är just alla händelser i mitt liv som gör mig till den jag är.

Att ta kontroll

Trots att Charlotte reser och uppträder de flesta dagar om året lyckas hon få ihop livet med familjetid, nyttig matlagning, egen tid och regelbunden träning. Hon vill fortfarande känna att hon har kontroll och gillar att få mycket gjort och då måste man många gånger kavla upp ärmarna och göra det själv. Framför allt om det ska bli gjort som jag vill ha det, säger hon med glimten i ögat. Tidigare stängde hon av och förnekade känslan av stress. Idag lyssnar hon inåt och planerar in ledig tid så att den verkligen blir av.

– Jag levde nog mycket på bekräftelsen som kom efter att jag uppnått målet. Nu sätter jag ner foten när det blir för mycket. Jag säger nej om jag inte hinner och stänger av telefon och dator när jag är ledig.

Ett av många roliga scenminnen Charlotte har hände snarare bakom scenen. Det var julshow och Charlotte pratade med Paul Young i pausen samtidigt som hon ammade sin son. Helt plötsligt hör hon introt på ”Take me to your heaven”.

– Jag fick en smärre chock och insåg att jag borde ha stått på scenen. Jag la ner Alessio i vagnen och sprang så att klackarna höll på att gå av. Jag kom upp på scenen yr och vimsig efter att bandet hade spelat introt om och om igen i säkert fem minuter, berättar Charlotte och visar sitt vackra leende och hennes energi och skratt smittar verkligen av sig.

Aktuell med egen bok

Nu är Charlotte aktuell med en egen tränings- och hälsobok samt en serie med kosttillskott för kvinnor. Charlotte hade aldrig tidigare tränat, eller tänkt så mycket på vad hon åt men efter två barn, mycket stress och några extrakilon bestämde hon sig för att börja ta hand om sig själv. Hon anlitade en personlig tränare för att lära sig träna rätt. När hon började träna blev det naturligt att också äta bättre och att förstå hur viktigt det är med återhämtning efter en prestation. Hon tar tillskott av vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror för att vara säker på att kroppen får det den behöver. När hon började med proteintillskott tyckte hon dessutom att träningsresultaten kom snabbare.

– Träning, vila och bra kost hänger ihop och det är väldigt viktigt att ge kroppen rätt näring för att få bra resultat av träningen och för att behålla hälsan. Dessutom är det lika viktigt att koppla av efter en krävande arbetsuppgift, säger Charlotte.

Som barn var Charlotte blyg, men ändå bestämde hon sig redan som liten för att bli sångerska. Hon var med i sin första talangtävling redan som sexåring. Numera är hon mamma själv, till sönerna Angelo och Alessio.

– Som mamma är jag nog mer strikt och tycker att barn är värda en bra uppfostran. Att veta hur man bör uppföra sig i olika sammanhang och hur man ska bemöta andra människor är viktigt för att fungera socialt. Jag lägger även stor vikt vid att ge barnen trygghet, massor av kärlek och självkänsla.

Hemma med sina barn älskar hon att laga riktig mat och att sitta ner med dem vid ett dukat bord. Det är viktigt att lägga grunden för bra matvanor tidigt i livet, menar Charlotte.

– Jag prioriterar alltid barnen direkt när jag har hämtat dem från förskolan, då är det deras tid. Barnen väljer vad vi ska leka och jag fokuserar bara på dem. Leken är både rolig och utvecklande för motoriken och min pilatesboll är väldigt uppskattad! Jag har alltid en mysstund i soffan med barnen och läser nästan varje kväll en saga för dem innan det är dags för dem att gå och lägga sig. Sedan är det fritt fram för mig att rulla ut yogamattan och köra ett träningspass!

En sund inställning till livet

Charlotte försöker att ha en sund inställning till både kost och träning. Men inför en plåtning eller om hon verkligen vill komma i form för ett speciellt ändamål, är hon väldigt strikt.

– Hälsa är att känna mig stark och frisk! Jag är väldigt tacksam för mitt liv och är ganska bra på att påminna mig om att jag är lyckligt lottad!

Charlottes hälsotips

* Välj nyttig mat och ät regelbundet till vardags.
* Byt ut alla “jag måste och jag borde” mot “jag vill”.
* Acceptera att saker inte alltid blir som du tänkt dig, och se
motgångar som möjligheter att utvecklas och tänka kreativt.

Fler tips hittar du här på vår Facebooksida (du behöver inte vara medlem för att se tipsen).

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: