Ange ditt sökord

Anna Bergendahl är låtskrivare, textförfattare sångerska och läkarstudent. Foto: Janne Danielsson / SVT

Anna Bergendahl är låtskrivare, textförfattare sångerska och läkarstudent. Foto: Janne Danielsson / SVT

Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol

Nu är hon återigen aktuell i Melodifestivalen, denna gång med uptempo-låten ”Kingdom Come”. Anna är en kvinna med många strängar på sin lyra och har därför hittat sitt sätt att slippa ångest och må bra genom pulshöjande träning, bra mat och mindfulness.

Annons:

Grattis i efterskott! Jag pratar med Anna Bergendahl dagen efter hennes 28-årsdag, som hon firade med frukost på sängen med pojkvännen.

-Det var en lugn födelsedag med familjen, vilket var precis vad jag behövde. Annars är det fullt upp med rep inför Melodifestivalen, berättar Anna med stor energi i rösten.

Musiken har alltid varit centralt i Annas familj. Hon har sjungit så länge hon kan minnas och stod på scenen första gången som sjuåring.

-Det var inte nervöst och jag kände mig som en riktig ”sjungerska”, som jag sa då, skrattar Anna. Jag minns att det kändes naturligt och att jag älskade publikens respons med applåder.

Vann Melodifestivalen 2010

Anna vann Melodifestivalen 2010 och slutade på elfte plats i semifinalen, bara några poäng från finalplats. Det var första gången någonsin som Sverige missade finalen i Eurovision Song Contest och jag undrar hur det påverkade henne.

-Jag valde att inte läsa några tidningar och kände inte av några hårda tongångar från musikbranschen. Det är klart att jag var besviken och ledsen, men som 18-åring har man nog lättare att gå vidare och efter några veckor hade jag annat att fokusera på. Dessutom hade jag mitt fantastiska team och en familj som stöttade mig. Jag har haft samma musikteam i tolv år och de har alltid backat upp mig i vått som torrt.

Bara några månader senare åkte Anna till New York för att jobba med en amerikansk producent. Det blev tre års pendlande mellan Sverige och USA, många nya låtar och ett nytt album.

-Det var en oerhört spännande tid och trots att jag inte slog igenom i USA, är jag tacksam för allt jag har lärt mig. Idag är jag mer trygg i mig själv och redo att möta min publik i Sverige.

“Pappa är min stora idol”

Anna har alltid haft två drivkrafter, dels att bli musiker, men även en dröm om att bli läkare och då gärna narkosläkare som sin far.

-Pappa är min stora idol och jag minns att han alltid var glad när han kom hem ifrån arbetet som läkare, berättar Anna. På högstadiet fick jag praktisera hos honom och det var inspirerande och spännande. Han hade en fantastisk förmåga att se och bry sig om patienten han hade framför sig. Han gav alltid av sig själv och det tror jag är oerhört viktigt. Jag har inte läst kursen inom narkos än, men jag tror att jag vill bli narkosläkare.

Att studera som läkare vid sidan av musiken fungerade i tre och ett halvt år. Med senaste Melodifestivalen och nu återigen en intensiv period med repetitioner, har Anna fått ta en paus från heltidsstudierna.

-Jag var envis ett tag, men det är inte värt hälsan att ha två arbeten samtidigt. Jag gör lite praktik när det ges möjlighet och någon tenta ibland, men annars blir det just nu främst fokus på musiken.

Under studietidens tuffaste termin blev Annas pappa sjuk, hon missade en tenta och hade ytterligare två prov på två veckor. En dag när hon satt och pluggade fick hon plötsligt en total blackout.

-Jag mindes inte ”citronsyracykeln” som jag hade kunnat dagen innan. Dessutom kände jag mig sjuk, fick hjärtrusningar, svettningar, illamående och kräkningar. Jag förstod absolut inte vad det var. Det kändes som om jag inte fick plats i min kropp och ingenting lyckades distrahera mig. Känslan var att jag gick mot min egen avrättning, på grund av tentorna.

Panikångesten finns kvar

Anna klarade proven och har klarat alla tentor sedan dess, men har fortsatt att få panikångest inför prov. För mig var det en rad olyckliga omständigheter som krockade och utlöste en stressreaktion, säger Anna.

-Tyvärr är detta vanligare än man tror och just läkarstudenter är överrepresenterade när det gäller ångest, depression och självmordstankar. Läkarprogrammet är ett svårt program med enormt höga krav och det är dessutom många ”duktiga flickor och pojkar” som studerar till läkare. Något som blivit viktigt för mig att tänka på, är att man inte blir en riktigt bra läkare tack vare höga betyg, utan det krävs år av praktisk erfarenhet.

Anna berättade inte för någon om sina symtom utan läste på själv, och förstod att det var en panikångestattack hon hade haft. Så småningom pratade hon med andra i klassen och det visade sig att flera hade ångest och att vissa till och med funderade på att avsluta studierna.

-Jag gick till elevhälsan och fick samtalsterapi några gånger. Viktigast för mig har varit att fokusera på min allmänna hälsa, det vill säga att träna regelbundet, tänka på att äta allsidig och bra mat och att prioritera sömn och återhämtning.

Både läkarexamen och ny skiva

Anna gillar pulshöjande träning och utövar även mindfulness, där fokus är på nuet. Hon har också tagit till sig att hon inte behöver prestera på max hela tiden, utan att det räcker att ha 65 procent rätt på proven, vilket är godkänt.

-Mina tankar var ganska egocentriska. Jag tänkte att alla andra skulle få reda på hur det gick för mig på tentorna och tänka och tycka saker om mig. Idag har jag insett att världen inte kretsar kring mig. Andra människor har fullt upp med sig och bryr sig inte om vilka betyg jag får. Mina framgångar i musiken har också hjälpt mig. Att jag har två ben att stå på, studierna och musiken, gör att jag känner mindre stress. Funkar inte det ena så kan jag luta mig mot det andra. Dessutom vill jag poängtera att utan min familj och vänners stora stöd hade det varit mycket tuffare.

Sedan många år tillbaka har Anna varit FN ambassadör för projektet ”Flicka”. Man arbetar för tjejers och kvinnors mänskliga rättigheter och mot könsstympning och barnäktenskap.

-Forskning pekar på att vi mår bättre av att hjälpa andra och att känna att vi gör nytta. Dessutom ger det perspektiv på mitt eget liv och mina vardagsproblem och det är viktigt.

Anna tycker att det ska bli kul att vara med i Melodifestivalen igen och just nu är det full rulle med repetitioner av sång, koreografi och detaljer kring numret.

-Jag tyckte att låten ”Ashes to Ashes” hade ett relativt högt tempo. Nu tävlar jag med låten ”Kingdom Come”, som definitivt är en uptempo-låt med driv, glädje och hopp. Jag älskar låten och är riktigt peppad att få sjunga den framför publik. Framöver vill jag fokusera på att turnera mer, bygga upp en större publik i Sverige och komma ut i Europa. Självklart kommer jag att släppa en ny skiva och planen är att jag så småningom även ska ta läkarexamen.

Jag är övertygad om att Anna kommer att bli en kompetent och lyhörd läkare, och jag ser verkligen fram emot att höra ”Kingdom come” på Melodifestivalen.

Annas råd vid ångest

Anna delar med sig av några råd kring ångest 

 • Sök hjälp och prata om din ångest med någon du känner dig trygg. Det känns ofta bättre när man öppnar upp och berättar.
 • Vi är många som har haft någon form av ångest och du är inte ensam.
 • Försök att hitta någon form av fysisk aktivitet. Även en kortare promenad kan vara positivt, om det är vad du orkar just nu.
 • Tänk på vad du äter. Försök att äta mycket grönt, frukt och bär.
 • Prioritera en god sömn.
 • Mindfulness ger kvalitativ återhämtning.

Fakta om Anna Bergendahl

 • Född 1991 i Hägersten i Stockholm.
 • Är låtskrivare, textförfattare sångerska och läkarstudent.
 • Deltog i Idol och kom på femteplats.
 • Vann Melodifestivalen, 2010.
 • Har medverkat i Allsång på Skansen, Sommarkrysset, Lotta på Liseberg och turnerat. 
 • Har producerat låtar i USA och då medverkat i en dokumentär om sitt liv i USA.
 • Studerar till läkare i Örebro.
 • Engagerar sig som goodwilll-ambassadör i projektet ”Flicka” för FN.
 • Har gett ut två album; Yours Sincerely, 2010 och Something to Believe In, 2012
 • Tävlade i Melodifestivalen, 2019, med låten ”Ashes to ashes”.
 • Aktuell i Melodifestivalen 2020, med låten ”Kingdom Come”.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: