Ange ditt sökord

Mats Calla skyltar om

Mats Calla skyltar om

Sedan den Tobaksfria dagen, har cigarettpaketen försvunnit från hyllorna på ICA Supermarket i Teg. Mats Calla som driver butiken blir först i landet med att sluta sälja cigaretter. Nu satsar han på att marknadsföra nikotintuggummin i stället.

Annons:

Mats Calla i västerbottniska Teg blir först ut bland svenska livsmedelshandlare att sluta sälja cigaretter. Den 31 maj slutar ICA Supermarket Teg att sälja cigaretter. Han tror inte att det behöver betyda ett ekonomiskt bortfall, utan hoppas att den ökade trovärdigheten ska ge effekt på försäljningen.

Mats Calla får informationsmaterial för att skapa uppmärksamhet i butiken för nikotinläkemedel som underlättar för den som vill sluta röka. Ställ, skyltar och konsumentfoldrar påminner kunderna om att nikotinläkemedel nu går att köpa i butiken.

– Beslutet har tagits emot jättepositivt av kunderna, säger Mats Calla. Vi satsar mycket pengar på sponsring av barn- och ungdomsidrott och då känns det fel att sälja cigaretter som är cancerframkallande. Jag hoppas att vi minskar rökningen bland ungdomar.

Ökad tillgänglighet

Den första mars öppnades möjligheten för livsmedelsbutiker att sälja receptfria nikotinläkemedel. Syftet är att underlätta för dem som vill sluta röka genom att göra nikotinläkemedlen mer tillgängliga. Samtidigt är apoteken även i fortsättningen viktiga för alla som vill köpa och få råd om nikotinläkemedel.

– Vi vet att rökare tycker att den viktigaste åtgärden för att få fler att sluta röka är att nikotinläkemedel säljs i vanliga butiker, säger Jessica Gustavsson, produktchef för Nicorette. Studier visar att andelen som lyckas sluta röka är dubbelt så stor bland dem som tar hjälp av nikotinläkemedel jämfört med dem som försöker sluta utan.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: