Ange ditt sökord

Marcus och Jonna har gått igenom mycket tillsammans och de står nu närmare varan Foto: Shutterstock

Marcus och Jonna har gått igenom mycket tillsammans och de står nu närmare varan Foto: Shutterstock

Marcus Birro: ”starkaste ögonblicket i livet var när jag blev pappa”

Efter att ha pratat med Marcus Birro en kort stund märker man att han är lätta att gilla. Han känns rak och ärlig, vilket kanske beror på att han har varit med om ett och annat. Att skriva har delvis varit hans sätt att bearbeta sitt eget liv.

Annons:

Marcus Birro, en man i sina bästa år som vill synas och göra revolt eller som vill uttrycka sina åsikter och förändra – det är frågan. Vi ses i DN skrapan i Stockholm, där han redan har jobbat några timmar med en TV- inspelning och imponerar med både kavaj och slips. Just nu lever han ett ”svenssonliv” precis som många andra. Målet är att pussla ihop jobb, barn och att dessutom få egentid med sin fru, Jonna. Det visar sig att de liksom jag själv tar hjälp av färdiga recept och en matkasse fylld och hemkörd till dörren, varannan vecka – ”Linas matkasse”. 

Började dricka som 17-åring

Flytten från Norrköping till Stockholm har gått förvånansvärt smidigt säger Marcus.

Vi trivs jättebra och gillar vår lägenhet på Södermalm.

Det har dock inte alltid varit vanliga vardagar för Marcus. När han som sjuttonåring provade alkohol för första gången fastnade han snabbt.

Jag kände direkt att det var min grej. Jag blev precis den jag ville vara, stor, stark, smart och rolig – åtminstone för stunden och i början… 

Sedan dess har han mer eller mindre varit fast i sjukdomen ända tills för sju år sedan (2005), då han blev nykter alkoholist. Bortsett från tre dagars bakslag 2006, har han inte druckit något alls. 

Har man sjukdomen alkoholism så klarar man inte av att dricka en enda droppe, poängterar han. Tro det eller ej, men jag är stolt över att vara nykter alkoholist. Det har gjort mig till den jag är idag och jag skulle inte vilja vara på någon annan plats än där jag befinner mig just nu, med familj och jobb. 

Han menar att det tyvärr fortfarande finns många fördomar kring alkoholism och drivs av att minska skammen kring sjukdomen. Efter att Marcus blivit nykter tyckte han att alla andra förändrade sig och grannarna var plötsligt riktigt trevliga. 

Snart insåg jag att förändringen ju låg hos mig, då jag inte längre var mer eller mindre full varje dag. Allt blev så mycket lättare. Jag fick fler jobb, använde pengarna på ett bättre sätt och slapp hamna i onödiga slagsmål. Att Jonna stod ut med mig under alla år med alkoholproblem är ett under!

Stark tro på Gud

Marcus menar att han alltid har varit något av en sökare och läste bibeln som 14-åring och blev redan då nyfiken på gud.

Jag har mycket att tacka min tro för att jag är nykter alkoholist idag. Min tro på gud har alltid funnits där, även i de mörkaste stunder. När jag var arbetslös, förföljd av kronofogdemyndigheterna, utan pengar och knappt hade tak över huvudet, så hade jag fortfarande min tro och därmed även hopp om bättring.

Idag verkar han stark och positiv och jag funderar därför på om hans ”mörka” sida, som märks i böcker och dikter han har skrivit, fortfarande finns där, eller om det i och med nykterheten minskat.

Jag fick en recension en gång om att det jag skrev till och med fick Bergmans texter att framstå som roliga. Nog är jag född med en ådra melankoli, men om det sen är så att jag söker mig till sammanhang som ger dysterhet vet jag inte, menar han. Men visst känner jag mig mer positiv idag, nykter och med den familj jag alltid velat ha.

Hyllar livet och kärleken

Boken ”Pappatexter” samlar Marcus texter om faderskap. Den tar upp det svåra, underbara och grundläggande i att vara far och är menad som en hyllning till livet och kärleken. En perfekt present till en nybliven pappa med andra ord.

Mitt absolut starkaste ögonblick i livet var när jag blev pappa för första gången. Det var helt magiskt när Milo kom till världen! Det var så stort och mäktigt att det är svår att beskriva. Att bli förälder till Milo och sen Mimmi har varit både omtumlande och helt fantastiskt.

Resan dit var dock inte lika rak som den vanligtvis är. De fick kämpa för att kunna bli gravida och den ofrivilliga barnlösheten tog mycket energi. På kort tid fick de hålla och ta farväl av två barn, som somnade in. Marcus fru fick genomgå IVF-behandling och när de äntligen blev gravida, blev Jonna sängliggandes. Vägen till att Milo kom in i deras liv var minst sagt både lång och brokig.

Självklart gjorde detta att vi vakade över Milo som hökar och lyssnade till minsta förändring i andningen. Så fort han var förkyld åkte vi in till sjukhuset. Med tiden avtog detta och med vårt andra barn, Mimmi, har vi varit betydligt lugnare föräldrar.

Fick kämpa för en fungerande relation

Alla tuffa år med Marcus alkoholproblem, svårigheterna kring att få barn och därefter föräldraskap med allt vad det betyder, tog sedan ut sin rätt på deras relation. De gick i parterapi för att få hjälp att förstå och omförhandla sina roller i relationen. 

Vår kommunikation förbättrades och vi började hitta tillbaks till det liv vi ville ha tillsammans. Det kan inte ha varit lätt för Jonna som först varit ihop med ett fyllo att ta hand om och sedan plötsligt vaknar upp bredvid en nykter alkoholist som kan ta ansvar för sig själv, menar Marcus med självinsikt.

Gikt och Bechterews

På grund av alkoholismen har Marcus fått gikt, inflammation i tåleden. Sjukdomen kan även drabba fot- och handleder, hälar och armbågar.  En orsak är just stor alkoholkonsumtion. Om det sedan är detta som hjälpt till att utlösa den reumatiska sjukdomen Bechterews (numera kallad ankolyserande spondylit, AS), som Marcus fick diagnositiserad 2001, vet man inte.

Vad man kan säga är att ett ohälsosamt leverne helt klart kan påskynda många sjukdomstillstånd. Ryggen kände han av redan i mitten av 90-talet, som en malande värk som kom och gick. Efter diagnosen ett sekel senare känner han inte att han fick någon riktigt bra hjälp inom vården. Däremot mötte han likasinnade via patientföreningen och fick därmed större förståelse för sin sjukdom.

Nu har jag i princip ingen kontakt med vården kring sjukdomen Bechterews utan försöker parera skoven av smärta med hjälp av smärtlindrande medicin. Jobbigast är att lederna svullnar upp och för ett och ett halvt år sedan tog jag mig knappt upp ur sängen. Jag borde nog vara mer aktiv och söka hjälp inom vården igen.

Han har många negativa erfarenheter av vården när den är som sämst, men har tack och lov även varit med om vårdpersonal med förmåga till empati. 

Vikten av empati i vården har jag velat driva och jag har även skrivit en hel del inom området. 

Idag lever Marcus ett betydligt sundare liv än tidigare, tänker på vad han äter, joggar några gånger i veckan och funderar på att ta upp styrketrängen på gym igen.

Jag brukar stöta på Magnus Härenstam som verkar ha samma joggingtur som jag, runt Långholmen. Jag vet inte om han känner igen mig, men han hejar alltid hurtigt.

Skrivandet fungerar terapeutiskt

Marcus menar att skrivandet för honom handlar om att andra ska kunna känna igen sig, att skriva om sina egna iakttagelser av omvärlden utifrån sitt perspektiv.

Självklart är skrivandet för mig även terapeutiskt, menar Marcus. 

Det verkar alltså handla mer om ett behov av att sätta fokus på viktiga ämnen från verkligheten, snarare än att göra revolt för att synas. Vi säger hej då och på kvällen när jag med min familj äter renskavsgryta från ”Linas matkasse”, funderar jag på om även Marcus familj smaskar på detsamma.

Marcus tips om du nyligen fått diagnosen AS/Bechterews: 

  • Prata med andra likasinnade
  • Sök dig till patientföreningar..
  • Ställ frågor.
  • Sök information själv.
  • Mer information kan du få på www.reumatikerforbundet.org alternativt 08/505 805 00.

Marcus tips om du har alkoholproblem:

  • Gå och lyssna på ett AA möte – ge det en chans.
  • Du är inte ensam!
  • Prata med andra likasinnade.
  • Mer information kan du få på www.aa.se alternativt 08/642 26 09.

Fakta: Marcus Birro

Ålder: 39.

Familj: Jonna och barnen Milo, 3 och Mimmi 1,5.

Yrke: författare, krönikör och bloggare.

Favoritsport: fotboll. 

Motionsform: jogging.

Aktuell med: Boken ”Pappatexter”, TV-serie på SVT, två nya böcker är på gång och kanske spelar han in en skiva 2012 – full rulle med andra ord.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom
4 juni, 2019 Mage & Tarm

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom

Tarmbarriären är människans första försvar mot farliga ...

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Tuberkulos (tbc) är en av de vanligaste infektionssjukd...

Digital vård här för att stanna – men vad är det?
9 december, 2019 Bättre liv

Digital vård här för att stanna – men vad är det?

Nätläkare, e-hälsa, digital vård – kärt barn har många ...

Annons:
Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
8 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skåde...

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!
31 januari, 2020 Bättre liv

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!

Många svenskar får besvär i samband med att årstiderna ...

Annons:
Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet
18 december, 2019 Bättre liv

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotg...

Ansiktsblind? Du är inte ensam!
2 december, 2019 Bättre liv

Ansiktsblind? Du är inte ensam!

Att inte känna igen bekanta kan vara mycket pinsamt. De...

Varifrån kommer orden? – Etymologi
2 december, 2019 Bättre liv

Varifrån kommer orden? – Etymologi

Har du koll på varför vi säger som vi gör? Många av de ...

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens
27 november, 2019 Bättre liv

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens

Så kallade true wireless eller trådlösa hörlurar blir a...

Annons:
Så behåller du hälsan som en 25-åring
7 november, 2019 Bättre liv

Så behåller du hälsan som en 25-åring

Svenskarnas genomsnittsålder ökar för varje år som går....

Vi behöver skratta mer!
7 november, 2019 Bättre liv

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något s...

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap
17 oktober, 2019 Bättre liv

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap

Träning, kost och allmänt välbefinnande ligger mig varm...

Annons:
Slut på kostkriget – ät näringsrikt!
14 oktober, 2019 Bättre liv

Slut på kostkriget – ät näringsrikt!

Om man varje dag äter grönsaker, bär, fullkorn och fler...

Snabb kontakt med läkare det bästa med digitala vårdmöten
7 oktober, 2019 Bättre liv

Snabb kontakt med läkare det bästa med digitala vårdmöten

Akut övre luftvägsinfektion, hudutslag och hosta, är de...

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”
4 oktober, 2019 Alternativbehandling

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

I dagens 24-timmars samhälle är det inte konstigt att m...

Läsa sig till god hälsa
3 oktober, 2019 Alternativbehandling

Läsa sig till god hälsa

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning ä...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq