Ange ditt sökord

Malou von Sivers fick i år ta emot Lukas Bonniers stora journalistpris

Malou von Sivers fick i år ta emot Lukas Bonniers stora journalistpris "för att hon aldrig slår sig till ro i soffan". Foto: Shutterstock

Malou von Sivers tror på det mänskliga mötet

Med nyfiken blick möter Malou von Sivers sina intervjupersoner. Alltid påläst och intresserad av att få veta mer. I åtta år har programmet Malou efter tio sänts direkt i TV4 varje vardagsförmiddag, från augusti till maj. På en säsong blir det över 100 sändningstimmar kring varierande ämnen. Det kräver sin kvinna.

Annons:

– Jag måste sköta mig, om jag ska orka. Mat, sömn och träning är det viktiga, säger hon.

Komma nära människor

Hon kommer till vårt möte något försenad, med telefonen i hand. Det är kaos på jobbet. Personalen bakom disken på kaféet nickar igenkännande mot henne. Detta är hennes favoritfik, en hållplats mellan jobb och hemma. Just nu är hon mentalt kvar på redaktionen. Som programledare, producent och chef kan hon inte bara släppa de problem som har uppstått. Hon ursäktar sig och ringer ett kort samtal till en medarbetare. Sedan byter hon snabbt fokus och är beredd att för ovanlighetens skull vara den som blir intervjuad.  Malou har ibland kallats Sveriges Oprah Winfrey. Intervjuer med både kända och okända människor har blivit hennes område. Till de mycket kända människor hon har mött i intervjuer hör Nelson Mandela, Ingmar Bergman och drottning Silvia. 

– Min specialitet är att komma nära människor, säger hon. Jag är bra på att inte bli överdrivet respektfull när jag intervjuar ikoner. Ämnet man talar om är viktigast, säger hon och nämner en intervju med drottningen som exempel. Jag tycker att det är ointressant att intervjua henne som drottning. Men däremot har vi ett gemensamt intresse som vi båda brinner för – de demenssjukas situation. Då blir samtalet jätteintressant. Det handlade mycket om hennes engagemang i Silviahemmet, som arbetar med demenssjuka. Jag tycker det är bra att hon sätter sitt namn på en sådan verksamhet.

Har jobbat med nyheter

Malou ogillar det korta, snuttiga som nyhetsjournalistens arbete ofta innebär. Men hon har jobbat med nyheter också. För länge sedan var hon reporter på Expressen och Aftonbladet och 1992 startade hon, tillsammans med Bengt Magnusson, Nyhetsmorgon i TV4. 

– Jag satt som programledare vid två av våra största nyhetshändelser – Estonia och Tsunamin – och jag har varit nyhetsuppläsare, men jag är ingen utpräglad nyhetsjournalist. Jag vill ha mer djup och fler nyanser, säger hon. 

Hon var också med och startade svenska Elle och var chefredaktör för den i två år. I samarbete med andra har hon skrivit flera böcker som handlat om allt från barnsjukdomar och konsten att hålla ihop en relation till trädgårdsodling.

–Jag har alltid utgått från mina egna intressen i mina program och i det jag skriver. Psykologi är ett av dem, men jag har också alltid varit intresserad av växter och trädgård. Det är som livet självt. Olika sidor ryms i det jag gör. Det viktiga för mig är att göra allt med kvalitet, säger hon. 

Brinner för sociala frågor

Det hon verkligen brinner för är sociala frågor och i Malou efter tio lyfter hon fram människor med starka livsberättelser som speglar vår tid. Tittarna har bland mycket annat fått ta del av berättelser från några av de tiggare vi ser på gatorna och från människor som drabbats av sjukdomar, eller andra livskriser. Experter bjuds ibland in till studion, men utgångspunkten är alltid de enskilda människornas berättelser. 

– Vi vill spegla ett ämne genom de människor som berörs. Men jag intervjuar aldrig någon som befinner sig mitt i en kris. Det ska vara en lösningsorienterad berättelse. De ska ha gjort sin resa och kommit igenom, säger Malou.

Varje måndag gästas programmet av läkare som talar om medicin och hälsa. På torsdagar kommer Egil Linge, psykolog och terapeut till studion. Ett av många teman i de samtalen har varit psykisk ohälsa bland unga vuxna. Men det finns också utrymme för ämnen som heminredning, mat och odling. 

Varje svar ger en ny fråga

Varför ska vi berätta om detta just nu? är en fråga som diskuteras på redaktionen inför varje tema och intervju. När Malou sitter framför sin intervjuperson, har hon därför en riktning för samtalet klar för sig. Men några mer preciserade frågor har hon inte förberett.

– Varje svar ger en ny fråga. Det gäller att verkligen lyssna och bygga ett förtroende. De som sitter där kanske aldrig har berättat sin historia förut och måste våga släppa känslan att de är i TV. Ibland måste jag göra snabba avvägningar, när frågor dyker upp i huvudet. Hur nära kan jag gå? Jag vill ju inte utsätta människor, säger hon.

Emellanåt funderar hon på hur det påverkar henne att ta del av så många, ibland tragiska, livsöden. Det blir mycket att härbärgera. 

– Jag går inte i terapi nu och kan avbörda mig på det sättet. Jag gjorde det i sex år för att jobba med mig själv både som ledare och människa. Det var mycket spännande och fruktbart. Men nu pratar vi mycket med varandra på redaktionen och det tror jag är en viktig ventil, säger hon. 

Fika på jobbet!

Redaktionen som finns runt henne består av 15 medarbetare som bland annat arbetar med research. Hon har handplockat dem och hon är deras chef. 

– 15 olika personer som ska jobba åt samma håll. Det är jätteroligt! Jag vill se människor växa och utvecklas, säger hon.

Som chef har Malou en filosofi som säkert kan förvåna några. Ibland uppmuntrar hon sina medarbetare att jobba hemma och fika på jobbet!

– Hemma kan man jobba koncentrerat och på jobbet kan man vara mer social och nätverka över en kopp kaffe. Då föds nya tankar. Men det måste finnas en balans, förstås. Ibland måste jag fånga in medarbetare som jobbat hemma lite för mycket, säger hon. 

Tror på det mänskliga mötet

Malou tror på det mänskliga mötet. Det bekymrar henne att människor inte träffas lika mycket som förr och att det finns så många som är ensamma.

– Vi är gjorda för att mötas och ska vi leva länge är det viktigt att vi gör det. I Okinawa och andra så kallade blå zoner, där människor lever länge, är den sociala delen jätteviktig, säger hon. 

Om Malou kör över sig själv, som hon uttrycker det, får hon lunginflammation. Det har hänt några gånger och lärt henne att när tempot är högt måste hon ta hand om sig.

– Man tål mycket stress om man ser till att återhämta sig. Jag styrketränar mycket. Ofta känner jag motstånd innan, men efteråt är det jätteskönt. I morse var jag på jobbet 6.45 för att hinna med ett träningspass där. Jag springer lopp också och jag cyklar till jobbet. Jag är inte vegetarian, men äter ändå mycket vegetarisk mat. Halvfasta med 5:2-metoden kör jag med och mår jättebra av det, berättar hon.

Mental återhämtning

Att återhämta sig handlar förstås också om en mental återhämtning. Malou visar på sin telefon en mindfulnessapp som hon har laddat ner. Den erbjuder övningar anpassade till de minuter man råkar ha över för tillfället. 

– Tidigare, när jag hade småbarn, mediterade jag två gånger om dagen i 20 minuter. Det var en träning som gör att jag har lätt för att använda appen nu, förklarar hon.

En helt annan tillvaro än den vanliga hektiska vardagen tar vid när säsongen är slut och Malou efter tio har sommaruppehåll.

– Först brukar jag känna en stor tomhet. Sedan blir jag kreativ. Då skriver jag. Jag arbetar på en roman som jag hoppas är färdig snart. Under sommarperioden går jag in i en helt annan värld, där jag umgås med mina romanfigurer, berättar Malou. 

Kan tänka sig skriva filmmanus

Det är första gången hon skriver en skönlitterär bok, men hon har redan tankar om ytterligare en. Filmmanus kan hon också tänka sig att jobba med någon gång. 

– Jag har mycket kvar att ge. Nyfikenhet och kreativitet är mina drivkrafter. Och jag har ett stort lager av intressanta historier efter alla människor jag har intervjuat, säger hon. 

Fakta Malou von Sivers

Ålder: 61 år

Familj: Maken, Sten Haage, som driver en PR-byrå. Barnen Sebastian 27, Malcolm 24, Julia 17 och hunden Tango.

Bor: I lägenhet i Vasastan, Stockholm och sommarställe i Stockholms skärgård.

Favoritmat: Asiatisk mat av alla slag.

Musik: Beatles, Rolling Stones och det som följde efter dem. Lyssnar också mycket på Hip Hop.

Framtidsdröm: Jag lever i nuet. Men det skulle vara kul att få ett liv till. Då skulle jag börja skriva romaner tidigare.

Tips mot stress: Stress är att se alla problem framför sig. Låta dem torna upp sig som en elefant som måste ätas hel. Man kan äta en hel elefant. Men tricket är att ta den i små bitar.

Dold sida: Jag uppfattas kanske som allvarlig. Men de som känner mig vet att jag skämtar mycket privat. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: