Ange ditt sökord

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

Majs- och bovetelimpa

Bra standardlimpa att ha hemma på lager när hungriga tonåringar vill ha limpmackor med ost. Plus för att brödet är snäll mot magen!

Annons:

Receptet presenteras i samarbete med Belly Balance.

Ingredienser

2 limpor

 • 25 g jäst
 • 6 dl kallt vatten
 • 1 msk ljus sirap
 • 2 dl rismjöl
 • 2 dl majsmjöl
 • 2 dl bovetemjöl
 • 4 msk fiberhusk
 • 2 tsk salt

Gör så här

 1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sirap, rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl, fiberhusk och salt och kör i köksassistent med degkrok ca 5 minuter. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plastfolie i ca 2 timmar.
 2. Stjälp upp degen på mjölat bord. Dela degen och forma till två limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pudra brödet lätt med rismjöl och skär skåror i brödet med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
 3. Sätt ugen på 225° och placera en plåt längst ner. Sätt in brödet och kasta samtidigt in 1⁄2 dl vatten på plåten längst ner i ugnen. Sänk till 200° och grädda ca 70 minuter.
  —

Receptet hämtat ur boken “Lugn mage med grön mat : för dig med IBS” (Bonnier Fakta) av Sofia Antonsson, foto av Ulrika Pousette.

Annons:

Källor:

Belly Balance grundades år 2011 och drivs av leg. dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med ursprung ifrån vården och med många års erfarenhet av att behandla personer med olika typer av IBS. Idag är Belly Balance experter i Sverige inom behandling av IBS och har tagit in den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP i svensk sjukvård. Sofia Antonsson och Jeanette Steijer vill bidra till fler lugna och glada magar genom programmet Magbalans, en online-behandling på 11 steg, där över 85% av alla med IBS och orolig mage blir hjälpta. Belly Balance erbjuder olika prenumerationstjänster och medlemskapet inkluderar praktisk behandling online med filmer/kursmaterial, stöd av chatt med dietister, tillgång till FODMAP-listor och recept samt en unik FODMAP-scanner i mobiltelefonen. Läs mer på https://www.bellybalance.se/bli-medlem/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: