Ange ditt sökord

Många föräldrar upplever att de har svårt att nå fram till sin tonåring. Tonarstempen.se ger föräldrar konkreta råd för att förbättra kommunikationen. Foto: Shutterstock

Många föräldrar upplever att de har svårt att nå fram till sin tonåring. Tonarstempen.se ger föräldrar konkreta råd för att förbättra kommunikationen. Foto: Shutterstock

Många oroar sig för sin tonårings psykiska mående

Varannan förälder oroar sig över sitt tonårsbarns psykiska mående varje månad, eller oftare, visar en ny Novusundersökning från Trygg-Hansa. Flertalet av dessa föräldrar upplever även att de inte kan prata med sin tonåring om problem och utmaningar.

Annons:

Psykisk ohälsa hos barn och unga är ett utbrett problem som har ökat med över 100 procent på tio år i åldrarna 10 till 17 år. Även psykosomatiska symtom som huvudvärk, magont och ryggproblem ökar. När barn närmar sig tonåren kan de ibland livfulla vardagssamtalen med vuxna tendera att tystna. Detta är fullt normalt, men kanske inte alltid det bästa för barnet. En ny Novusundersökning visar att 51 procent av alla föräldrar oroar sig över sitt tonårsbarns psykiska mående varje månad, eller oftare. Bland de som oroar sig över sin tonårings psykiska mående, uppger mer än tre av fyra föräldrar att de inte kan prata med sin tonåring om problem och utmaningar. Med Tonårstempen vill man göra det lättare för vuxna att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa hos unga i tid. Med ett test i Tonårstempen får man råd och konkreta tips på övningar om hur man kan förbättra relationen till sin tonåring med fokus på samtal. Man får även svar på vanliga frågor föräldrar har om tonåringar psykiska mående.

Bris, Sveriges nationella stödlinje för barn och unga upp till 18 år tog 2019 emot över 27 000 samtal från barn och ungdomar och stöttar även många vuxna som behöver stöd i relationen till sina barn och tonåringar.

− Många ungdomar som hör av sig till oss vittnar om att de försöker närma sig och prata med vuxna i sin närhet men upplever ofta att de inte blir lyssnande på eller att vuxna inte har tid. Det är viktigt att vi vuxna är tillgängliga när våra ungdomar vill prata. Barn och ungdomar tar ofta upp viktiga saker mitt i en vardaglig händelse medan vuxna många gånger har en föreställning om att viktiga samtal ska ske planerat på en särskild tid eller plats, så ser sällan verkligheten ut. Tonårstempen ger konkreta tips på hur man närmar sig sin tonåring oavsett om man upplever att man har kört fast eller om man vill fördjupa relationen, säger Sara André, kurator på Bris.

Om Tonårstempen

Tonårstempen är ett initiativ av Trygg-Hansa som främjar samtalet mellan vuxna och tonåringar i syfte att förebygga psykisk ohälsa. På www.tonarstempen.se finns ett självskattningstest, konkreta tips och övningar framtagna i samarbete Paula Terselius, legitimerad psykolog och kuratorer på Bris som också svarar på vanliga frågor från vuxna om tonåringar.

Annons:

Källor:

Trygg-Hansa

Bris

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: