Ange ditt sökord

Frånvaron av ett gemensamt språk gör att man istället använder kroppsspråk för att kunna kommunicerar och uttrycka känslor.  Foto: Shutterstock

Frånvaron av ett gemensamt språk gör att man istället använder kroppsspråk för att kunna kommunicerar och uttrycka känslor. Foto: Shutterstock

Mångkulturell befolkning bättre på att uttrycka känslor

Alla länder har sina kulturer och nu visar ny forskning att vår förmåga att uttrycka känslor beror på hur pass mångkulturellt landet är som vi lever i. 

Annons:

I studien från University of Wisconsin, undersökte forskarna 32 länder för att se deras historiska mångfald samt vilka som främjar ett öppet uttryck av känslor.

Svenskar är svårtolkade

Forskningen pekar på att ett lands historiska mångfald är varför vi är olika bra på att uttrycka känslor. I ett land vars befolkning härstammar från flera olika länder uttrycker människor sina känslor större och tydligare än man gör i de länder som är historiskt homogena.

Sverige tillhör de historiskt sett homogena länderna, det vill säga oblandad befolkning, vilket kan vara förklaringen till varför vi anses vara subtila och svårtolkade vad gäller känslouttryck. Vi använder inga stora gester och skiftar inte så mycket i varken ansiktsuttryck eller röstläge.

Vårt beteende skulle i andra kulturer kunna framstå som känslokallt och robotaktigt. Samtidigt kan vi svenskar felaktigt uppfatta personer som kommer till Sverige som aggressiva, bara för att de har ett annat sätt att prata och uttrycka sig känslomässigt. 

Gemensamma regler för hur känslor uttrycks

Forskarna talar om en emotionell regim, det vill säga de gemensamma regler ett land har för hur känslor uttrycks. Kommer man då från ett land där många olika kulturer blandas är det lättare att skifta och tyda emotionsuttryck när man kommer till andra länder. 

Men för att se en effekt på hur känslor uttrycks måste landet ha haft en blandad befolkning under minst 500 år, enligt forskarna. Det spelar alltså ingen roll att Sverige i dag har en befolkning från många olika ursprungsländer.

Språkbarriärer skapar nya sätt att kommunicerar på

Paula Niedenthal, forskare vid University of Wisconsin och ledare för forskningsprojektet, säger att frånvaron av ett gemensamt språk gör att man istället använder kroppsspråk för att kunna kommunicerar och uttrycka känslor. Detta tros till exempel ha skett när USA en gång i tiden koloniserades av många olika kulturer samtidigt. Man blev helt enkelt tvungen att finna andra sätt att kommunicera på än via språk.

USA är således i toppen av de 32 länder som främjar ett öppet uttryck av känslor. Högt upp på den listan finns även Australien, Brasilien och Nederländerna. I nedre delen av samma lista hamnar Japan, Polen och Nigeria.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: