Ange ditt sökord

Många elever med kronisk trötthet på grund av huvudvärk upplever värk i såväl mage som huvud, blir deprimerade och att tappar koncentrationen. Foto: Shutterstock

Många elever med kronisk trötthet på grund av huvudvärk upplever värk i såväl mage som huvud, blir deprimerade och att tappar koncentrationen. Foto: Shutterstock

Många elever har huvudvärk i skolan

Nästan nio av tio elever i åttan har huvudvärk i skolan och en av fem har ofta eller alltid huvudvärk.

Annons:

Det visar en undersökning som P4 Halland har gjort.

Många med huvudvärk

Undersökningen bygger på svar från närmare 500 åttondeklassare runt om i Halland. Eleverna som svarade valdes ut genom lottning på slumpvis utvalda skolor.

På frågan om de hade huvudvärk i skolan svarade de allra flesta, nio av tio, att de någon gång, ibland, ofta eller alltid har huvudvärk i skolan. Och en av fem ofta eller alltid.  Till radion säger Karin Amrén, skolläkare i Falkenbergs kommun, att många söker sig till skolhälsovården med just huvudvärksbesvär. 

Vill ha tablett

De allra flesta som kommer till skolhälsovården möter i första hand en skolsköterska. Eleverna vill då ofta ha en tablett mot huvudvärken. 

Skolhälsovården vill istället för att ge tabletter samtala med eleverna om vad som kan vara bakgrunden till huvudvärken, om det finns någon livsstilsförändring som eleven kan göra.

Livsstilsförändringar påverkar 

Karin Amrén pekar ut två faktorer som bidragande orsaker till huvudvärk, betygsstress och ljudvolym i klassrummet. 

Hon menar dock att den allra vanligaste anledningen är relaterad till livsstil, nämligen bristen på sömn.

Upplever värk

Många elever med kronisk trötthet på grund av huvudvärk upplever värk i såväl mage som huvud, blir deprimerade och att tappar koncentrationen konstaterar Karin Amrén. 

Därför menar hon att det är viktigt att man kommer tillrätta med den allmänna livsstilen hos eleverna. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: