Ange ditt sökord

Många äldre lider av yrsel – i önödan

Många äldre lider av yrsel – i önödan

Att yrsel och problem med balansen kan leda till olyckor är kanske inte så konstigt och att många äldre drabbas är även det ganska känt. Vad som är mindre känt är att de flesta inte får den hjälp de behöver.

Annons:

Var tredje 75-åring lider av någon typ av yrsel och balansproblem. Trots att själva yrseln är relativt lätt att diagnostisera och bota så får de ingen hjälp visar en färsk studie vid Örebro universitet.

Det ska helt enkelt “vara så”

En tanke som levereras av Lena Kollén som står bakom den aktuella avhandlingen är att såväl vården som patienterna anser att yrsel är ett normalt ålderstecken och därför låter det vara.

Av 600 undersökta 75-åringar hade hela 36 prorcent yrsel och balansproblem, och många av dem hade en form av problem som man enkelt skulle kunna bota med ett fåtal behandlingar om man faktiskt sökte eller fick vård. Den typ av yrsel som de flesta upplevde är så kallad godartad lägesyrsel eller kristallsjuka.

Kristallsjuka

Kristallsjuka orsakas av att saltkristaller lossnar från sin plats i innerörat och därmed stör balanssinnet. Genom särskilda rörelser med huvudet, så kallad manöverbehandling, kan man lätt avlägsna dessa och slippa yrsel.

Problemet, visade det sig, var att många inte hade sökt läkare för sina problem och de som hade sökt inte fick råd om den här typen av behandling som Lena Kollén förespråkar. I förlängningen ledde det till att många upplevde att yrseln störde i vardagslivet och på så sätt försämrade livskvaliten. Man kan även se att risken för frakturer är dubbelt så hög för den som har drabbats av den här typen av yrsel.

Lena Kollén säger i pressmeddelandet att “det finns (…) många skäl till att problem med yrsel hos äldre människor alltid borde bli noggrant utrett, vilket tyvärr ofta inte är fallet i dag. Då skulle man lätt kunna undvika onödigt lidande”.

Inte bara äldre som drabbas

Yrsel drabbar långt ifrån bara äldre och en typ av yrsel som Lena Kollén har studerat är så kallad akut unilateralt vestibulärt bortfall (AUVL), balansnervsinflammation. Det innebär att du plötsligt, utan förvarning, drabbas av balansstörning på ena sidan med följd att du får kraftig yrsel, kräkningar, ångest och oro.

Den aktuella studien visar att även den här typen av yrsel skulle kunna leda till ett snabbare och mer effektivt tillfrisknande genom att tidigt sätta in intensiv rehabilitering med aktiv balansträning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: