Ange ditt sökord

För den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet. Foto: Shutterstock

För den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet. Foto: Shutterstock

Livsmedelsverket varnar gravida för rött kött

För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött. Men för dig som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet.

Annons:

Livsmedelverket har uppdaterat råden om parasiten toxoplasma utifrån ny kunskap,  att personer som äter blodigt nötkött kan bli infekterade av parasitem. I övrigt är råden i stort sett oförändrade.

Även nötkött bör genomstekas

Det som är nytt är råd om att även nötkött bör genomstekas. Men för den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit finns det en möjlighet.

–  Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Risken att smittas genom nötkött är lägre för nötkött jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten.

Toxoplasma kan skada fostret

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan toxoplasma skada det ofödda barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar.

Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma. Andra smittvägar är kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

Nya råden

  • Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn.
  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60 – 65 C tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt, till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.
  • Som för alla är det viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga mat och mellan olika råvaror. Diska även skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
Annons:

Källor:

Livsmedelsverket

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: