Ange ditt sökord

Ett glatt ansiktsuttryck fick filmerna att verka roligare än när man hade rynkade ögonbryn och verkade arg.  Foto: Shutterstock

Ett glatt ansiktsuttryck fick filmerna att verka roligare än när man hade rynkade ögonbryn och verkade arg. Foto: Shutterstock

Le – så blir filmen roligare!

Ett leende muntrar upp inte bara dig själv, utan även din omgivning.

Annons:

Att kroppsspråk och ansiktsuttryck betyder mycket för människors sätt att bemöta varandra är välbekant för de flesta. Nu visar ny forskning att ditt ansiktsutryck även påverkar vad du känner.

Återkoppla till hjärnan

Per Andréasson lyfter fram i sin avhandling i psykologi en hypotes (facial feecback-hypotesen) som går ut på att att ansiktet inte bara uttrycker känslor utan även påverkar känslorna genom att återkoppla till hjärnan.

Man har även delat in ansiktets förmodade återkoppling i två delar, kognitiv och emotionell empati, det förstnämnda avser förmågan att förstå och mentalt sätta sig in i andras situation och den andra att reagera emotionellt på någon annans situation.

Vissa härmas mer än andra

Per Andréasson har utforskat begreppet emotionell empati och koppla det till två av aspekter: dels om personer med olika grad av empati härmar andras ansiktsuttryck olika mycket och dels om de påverkas av att de får olika typer av återkoppling genom ansiktsuttryck.

Man kunde se att i fallet med empati så härmade personer med hög emotionell empati spontant emotionella ansiktsuttryck, något som personer med låg emotionell empati inte gjorde. Genom att låta personerna i studien se humoristiska filmer så skapades olika ansiktsuttryck. Vad som visades genom den här metoden var att tvärt emot vad man trodde så tyckte personer som var mindre empatiska att filmerna var roligare när man såg sur ut. Personerna med hög emotinell empati bedömde filmerna som roliga oavsett sura eller glada miner.

Glatt ansikte gjorde filmen roligare

Båda grupperna tyckte dock att ett glatt ansiktsuttryck fick filmerna att verka roligare än när man hade rynkade ögonbryn och verkade arg. Man kunde se i sammanfattningen att ansiktsmusklerna och våra ansiktsutryck påverkar våra emotionella empatiska reaktioner mer än vi tror.

Så nästa gång du ser en rolig film i sällskap med någon – dra på mungiporna så kommer ni båda förmodligen ha ännu roligare.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: