Ange ditt sökord

Lärare behöver skapa en klassrumsmiljö där jämförelse mellan eleverna tonas ner. Foto: Shutterstock

Lärare behöver skapa en klassrumsmiljö där jämförelse mellan eleverna tonas ner. Foto: Shutterstock

Lärare behöver stödja elevernas motivation

Då dagens skola ställer höga krav är det än viktigare att eleverna är motiverade att engagera sig i skolarbetet. Genom att lärare stödjer elevernas strävan efter personlig utveckling istället för att jämföra sig med andra, skapas en sund kultur i klassrummet.

 

Annons:

Man kan skilja på två typer av mål

  1. Att sträva efter personlig utveckling (mastery goals)
  2. eller strävan att få erkännande av andra (performance goals).

Drivs man av mastery goals vill man utveckla sin personliga kompetens och använder tidigare prestationer eller uppgiftens krav som referensram för vad framsteg är. Drivs man istället av performance goals är det viktigare att visa upp sin kompetens för andra och jämföra sina prestationer med andras. Drivs eleverna av mastery goals har det flera positiva effekter, som lägre stress och oro, bättre studiestrategier och positivare känslor kring skolarbetet.

Tona ner jämförelser mellan eleverna

I en avhandling vid Umeå universitet undersökte Anders Hofverbergs hur kemielevers lärandemål relaterar till den uppfattning de har om sin klassrumsmiljö. Svenska och tyska elever från årskurs 5 till andra året på gymnasiet svarade på enkäter, och de i årskurs 5 och 9 fortsatte att besvara enkäter under tre år. Resultaten visar att elever med goda provresultat i kemi framför allt kännetecknas av starka personliga mastery goals. Samtidigt spelar läraren en viktig roll. Om läraren skapar en klassrumsmiljö som stödjer elevers mastery goals presterar de ännu bättre.

– Min avhandling bidrar med viktig information om hur elevernas personliga mål och klassrumsmiljöns utformning samspelar. Detta kan i sin tur hjälpa till att vägleda lärare mot mer produktiva klassrumsmiljöer, bland annat genom att tona ner jämförelser mellan elever och betona personliga framsteg, säger Anders Hofverberg.

 

Annons:

Källor:

Umeå universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: