Ange ditt sökord

I början av en graviditet är det mycket som händer - både kroppsligen och med känslorna. Att ta stöd av din barnmorska och ställa alla frågor du bär på kan vara väldigt viktigt.  Foto: Shutterstock

I början av en graviditet är det mycket som händer - både kroppsligen och med känslorna. Att ta stöd av din barnmorska och ställa alla frågor du bär på kan vara väldigt viktigt. Foto: Shutterstock

Graviditet, vecka 1-12 – första trimestern

Graviditeten delas vanligtvis in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 14, den andra mellan vecka 15 och 28 och den tredje från vecka 29 till att barnet föds. Här kan du läsa om vad du kan vänta dig under den första trimestern, vad som händer vecka för vecka, och få råd om hur du kan må så bra som möjligt under den tidiga delen av graviditeten.

Annons:

Om du planerar att bli gravid

Avstå helt från att dricka alkohol om du planerar att bli gravid, eller om du är gravid, för att minska risken för att fostret tar skada. Kosttillskott med folsyra, 400 mikrogram, rekommenderas till alla som planerar en graviditet. Börja minst 4 veckor innan befruktningen och fortsätt med tillskottet fram till graviditetsvecka 13.  Om du har haft rikliga menstruationer rekommenderas också att du redan inför en graviditet börjar med järntabletter, eftersom ett bra järnstatus är viktigt både för den gravida och för fostret.

Vecka 1-2

Det kan vara svårt att veta exakt när befruktningen skedde. Därför räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag, vilket är ungefär två veckor före befruktningen. Befruktningen sker i äggledaren när ägget och spermien möts och sluter samman. Sedan transporteras det befruktade ägget via äggledaren ned mot livmoderrummet.

En graviditet varar  i genomsnitt 40 veckor eller 280 dagar. Detta betyder att du faktiskt inte är gravid de första två veckorna, utan befruktningen sker troligtvis i slutet av vecka två. Om du genomgår IVF-behandling finns andra sätt att räkna ut när graviditeten börjat. Längre fram i graviditeten kontrollerar barnmorskan eller läkaren beräknat födelsedatum med hjälp av ultraljud.

 Vecka 3

Den här veckan når det befruktade ägget, som nu blivit ett embryo, livmodern. När ägget väl har fäst in i livmoderslemhinnan bildar de yttre delarna av embryot det som ska utvecklas till moderkakan. Det är ganska vanligt att få en liten blödning, så kallad nidblödning, till följd av denna process.

Innan moderkakan är fullt utvecklad får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken. Med ultraljud ser denna lilla struktur ut som en liten cirkel.

Livmodern har ännu inte börjat växa, och har i denna vecka storlek som ett litet päron. Det är ovanligt att du som gravid känner av graviditeten så här tidigt.

Om du genomgår IVF-behandling plockar läkaren ut ägg som spermier sedan kan befrukta utanför kroppen. Efter två till sex dagar kan det befruktade ägget föras in i livmodern och fästa i livmoderslemhinnan.

 Vecka 4

Embryots celler fortsätter att dela sig och bildar två grupper. Den ena gruppen utvecklas till själva fostret och den andra till moderkakan. Mellan dessa grupper av celler finns den så kallade häftstjälken, som senare kommer att bli navelsträngen. Nervsystemet börjar utvecklas och början till ryggrad och hjärnans båda lober bildas.

Utebliven mens är det vanligaste tecknet till graviditet, men redan i vecka 4 kan andra symtom uppträda:

  • Brösten ömmar och spänner.
  • Illamående och kanske även kräkningar.
  • Minskad eller ökad matlust.
  • Trötthet.
  • Känslighet för vissa dofter.
  • Att vara känslosam och  lättare känna sig ledsen.

Vecka 5

Embryot är nu omkring en millimeter lång. Nu finns alla nödvändiga celler på plats och de kommande veckorna är viktiga då alla organ och deras funktioner blir till. Huvud, bål syns tydligt och även armar och ben kan skönjas. Det finns redan anlag för tio små tänder och käken utvecklas för fullt, precis som kärlsystemet. Nu skulle mensen ha kommit och du kan göra ett graviditetstest. Kontakta en barnmorskemottagning när du vet om att du är gravid.

Vecka 6

Nu vet många att de är gravida då mensen har uteblivit i två veckor. Kontakta en barnmorskemottagning om du inte redan har gjort det. Embryot är cirka fyra millimeter långt. Denna vecka börjar hjärtat att slå och man ser armar och ben vid ultraljudsundersökning. Inre organ som exempelvis magsäck, tarmar och njurar bildas. Hjärnan, ryggmärgen, ryggkotorna och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas och fosterhinnorna har bildats.

Missfall är vanligt, virka 15-20% av alla graviditeter slutar i missfall. Missfall är klart vanligast före graviditetsvecka 12, och de allra flesta missfall sker redan före vecka 7.

Vecka 7

Embryot är nu cirka åtta millimeter långt. Organen finns på plats men behöver fortsätta att utvceklas och mogna. Det som ska bli ögon syns som två gropar på var sin sida av huvudet. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål och där börjar tungan ta form. Armar, ben och händer börjar ta form. Embryot har i den här veckan något som liknar en svans och den brukar försvinna i vecka 9. Hjärtat pumpar runt blod i blodkärl.

Nu är det vanligt att känna av graviditeten med exempelvis uppblåst mage, ömma bröst, yrsel och trötthet. Det är bra att fortsätta med samma träning som du är van vid. Har du inte tränat tidigare kan det vara bra att börja – prata med din barnmorska om du är osäker. Det är också viktigt att äta bra och balanserad kost (se längre ned i artikeln)

Vecka 8

I slutet av veckan är embryot cirka en och en halv centimeter lång och kan göra enklare rörelser. På händerna börjar fingrar växa, med simhud mellan fingrarna. Tår utvecklas och ögon får ögonlock. I munnen bildas gom, tunga och anlag för tänder. Livmodern är stor som en apelsin och när den växer kan det kännas som mensvärk. Många behöver kissa oftare än vanligt, och det beror på att den gravida har fått en ökad blodvolym och en ökad blodgenomströmmning i njurarna.

Det händer mycket i kroppen under en graviditet och det påverkar känslor och behov. Det kan vara bra att prata om det. En del känner större lust och andra är mindre intresserade av närhet eller sex.

Vecka 9

Embryot är två centimeter långt och man kan börja skönja ett ansikte med ögon, öron och näsa. Huvudet har fått en nacke. Fingrar och tår är på plats likväl som de inre könsorganen.

Som gravid får du ett känsligare tandkött och det kan lätt blöda när du borstar tänderna. Saliven blir också lite tjockare, och det finns en ökad risk för karies.Det är därför extra viktigt att sköta munhygienen.

 Vecka 10

Embryot kallas från den här veckan för foster och är cirka tre centimeter långt och väger runt fyra gram. Huvudet är lika stor som kroppen. När veckan är slut har de flesta organ bildats. Nu ska de växa sig större och börja fungera.

 Vecka 11

Nu är fostret omkring fyra centimeter långt och väger runt åtta gram. Det har armar och ben. Yttre könsorganen kan ses. Äggledare och testiklar är färdigbildade. Lungorna har utvecklats en del och är nu fyllda av fostervatten. Även om graviditeten tydligt kan kännas så syns den oftast inte än. Trötthet är vanligt.

 Vecka 12

Fostret är cirka fem centimeter långt och väger ungefär 15 gram och kan röra på armar och ben. Nu ger moderkaka och navelsträngen näring och syre till fostret. Ansiktsdrag börjar komma fram. Även om grunden till alla organ och funktioner finns på plats, är det långt kvar tills allt är färdigutvecklat.

 

Det här händer i kroppen under graviditetens första trimester

Andningsvägarna

  • Lättare att blöda näsblod på grund av ökad blodfyllnad i nässlemhinnan
  • Nästäppa
  • Andfåddhet

Blod och cirkulation

  • Ökad blodvolym
  • Högre puls
  • Ofta lägre blodtryck under första trimestern, vilken normaliseras kring vecka 20
  • Sjunkande blodvärde och järnreserver kan ge trötthet

Underlivet

  • Ökad mängd flytningar på grund av hormonförändringarna. Får du besvär med klåda eller illaluktande flytningar ska man kontakta vårdcentralen.
  • Underliver kan kännas lite svullet och ömt

Hud

  • Vissa får mörkare hud, exempelvis runt naveln eller mörkare fläckar i ansiktet och bröstvårtorna kan mörkna.

Mage

  • Halsbränna och sura uppstötningar. Den övre magmunnen är mer avslappnad på grund av homronproduktionen under graviditeten, och det kan leda till halsbränna.
  • Förstoppning. Även detta är ett resultat av hormoner som bidas under graviditet. Tarmarna rör sig mindre, och avföringen blir hårdare
  • Illamående och kräkningar. Graviditetshormon kan leda till graviditetsillamående.

 Vad händer på barnmorskemottagningen?

Under graviditeten erbjuds  blivande föräldrar kontroller och stöd via barnmorskemottagningen.  Själva inskrivningen sker vanligtvis i graviditetsvecka åtta till tolv. Man kan ställa frågor, få stöd och vid behov träffa läkare. Alla som arbetar på dessa mottagningar har tystnadsplikt.

Du besöker barnmorskan omkring sex till tio gånger, om det inte uppstår några komplikationer. Barnmorskan för journal över hur du mår, ditt blodtryck, längd och vikt, provsvar och om eventuella sjukdomar och läkemedel. Det är bra att nämna om man använder naturläkemedel eller hälsokostpreparat. Vid besöken tas blodprov, urinprov och blodtryck för att ha koll på din och fostrets hälsa. I mitten av graviditeten börjar barnmorskan lyssna på fostrets hjärtslag och efter vecka 25 mäter man hur livmodern växer. Man följer vikten under hela graviditeten.

Barnmorskemottagningar ordnar ofta föräldraträffar, där man kan träffa andra gravida par och diskutera olika teman. Mot slutet skriver barnmorskan ner en sammanfattning av graviditeten och önskemål och tankar du har inför födsel och amning så att förlossningsavdelningen kan få del av detta.

När ni har kommit hem ifrån BB kan ni ringa er barnmorskemottagning och boka tid för en efterkontroll, som sker omkring 6-12  veckor efter förlossningen.

Kost vid graviditet

Du kan äta det mesta och gärna varierat. Mat som innehåller mycket näring är exempelvis fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, frukt, frön och nötter. Du kan behöva ta tillskott av järn. Du behöver inte äta för två utan fokus ska vara på att äta näringsrik mat. Långsamma kolhydrater håller dig mätt längre, som exempelvis bulgur, quinoa, råris, bovete, fullkornspasta och alla fiberrika livsmedel. Undvik större mängd läsk, kakor, snacks och godis då det innehåller lite näring men snabba kolhydrater, vilket gör att man snabbt blir sugen på något sött igen.

Man kan säga att under sista delen av graviditeten kan man behöva få i sig motsvarande två mellanmål och en frukt extra varje dag. Ett mellanmål kan vara en smörgås med pålägg och ett glas mjölk, yoghurt med musli eller en tallrik gröt med bär och mjölk. Kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas att ta 400 mikrogram folsyratillskott om dagen till och med vecka 13. Detta för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Är du vegan och/eller undviker livsmedel från djurriket behöver du ta extra B12-tillskott. Fisk innehåller många nyttigheter och välj fisk som finns fabriksförpackade i affärernas frysdiskar eller konserverad fisk som sill eller tonfisk på burk. Begränsa intag av fisk från Östersjön och insjöar, exempelvis strömming och hälleflundra.

Avstå från:

  • rått kött.
  • opastöriserad mjölk eller ost.
  • gravat, torkat eller kallrökt kött, exempelvis parmaskinka och salami.
  • rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka.
  • kall färdigmat som patéer, sallader, röror som börjar närma sig utgångsdatum.

Avstå från alkohol och dra ner på koffein och lakrits (max 50 gram om dagen). Enligt Livsmedelsverket rekommenderas maxintag på 200 mg koffein per dag när man är gravid. Det betyder att man kan dricka två till tre små koppar (1,5 dl) bryggkaffe per dag eller fyra koppar (2 dl) te. Glöm inte att koffein även finns i cola- och energidrycker. Vatten är den bästa törstsläckaren. Prata med din barnmorska om du har frågor och berätta gärna om du har eller har haft någon ätstörning.

Mer detaljerade råd kring kost under graviditet får du via Livsmedelsverket.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: