Ange ditt sökord

Kvinnor drabbas särskilt under graviditeten på grund av förändringar i hormonbalansen. Foto: Getty Images

Kvinnor drabbas särskilt under graviditeten på grund av förändringar i hormonbalansen. Foto: Getty Images

Halsbränna och graviditet

Halsbränna orsakas av fysiologiska och hormonella förändringar i kroppen, exempelvis under en graviditet eller vid stress.

Annons:

Studier visar att så många som 8 av 10 kvinnor någon gång under graviditeten drabbas av just halsbränna och sura uppstötningar*. Många vanliga läkemedel mot halsbränna får inte ges till gravida, men det finns vissa som är godkända som tur är.

Det finns många bra råd att följa för att undvika halsbränna, man kan exempelvis tänka på att inte äta för stora måltider, för stark och kryddad mat och att inte dricka för mycket vätska vid måltiden. Ibland kan listan över råd och tips samt saker man bör undvika te sig oändlig men i många fall är det de små förändringarna som avgör.

Halsbränna och graviditet – orsaker

Kvinnor drabbas särskilt under graviditeten på grund av förändringar i hormonbalansen. Den övre magmunnen blir mer avslappnad, vilket underlättar uppstötningarna. För att lindra äter många lite oftare, vilket också kan ge  tandköttsproblem och hål i tänderna .

Att fostret trycker på i buken bidrar också till uppkomsten av halsbränna och det är framförallt under den andra hälften av graviditeten man brukar känna av detta.

Behandling av halsbränna vid graviditet

Gravida kan berätta att de under graviditeten blivit extra känsliga för smaker och dofter och då kan man bli mer försiktig vad man stoppar i sig, även när det gäller läkemedel. Det kan också finnas en oro att fostret påverkas och därför undviker man att ta medel som ibland skulle lindra symptomen.

Mjölk och yoghurt är naturliga produkter som kan lindra halsbrännan men om det inte hjälper så är till exempel så kallad antacida (exempelvis Novalucol, Novaluzid, Rennie m fl ), ett bra och receptfritt hjälpmedel. Smaken av sorbitol och xylitol känns ofta uppfriskande när man har sura uppstötningar samtidigt som det också har en snabb effekt.

Hjälper inte dessa preparat går det också bra att prova omeprazol, som numera är välstuderat och godkänt under graviditet, och finns receptfritt på apotek. För längre tids behandling än ett par veckor rekommenderas att man diskuterar med sin läkare.

Hur känner du igen halsbränna?

Som namnet avslöjar så när magsyra har tagit sig upp i magsäcken leder det till en brännande känsla i halsen och magen. Eftersom obehaget kan bestå i flera timmar så är det många som drar sig för att äta och ibland även dricka för att undvika de obehagliga uppstötningarna. Mer än var tredje vuxen svensk har besvär av halsbränna och att äta, eller som vissa försöker, sova av besväret leder sällan till bättring.

Gravida kvinnor lider som tidigare nämn mer av besvären med halsbränna än andra. Vanliga hälsoråd, att inte röka, dricka, undvika kolsyrade drycker och citrusfrukter kan hjälpa på vägen mot en gladare mage.

Att leva med halsbränna

Till sist kan man konstatera att ta hand om sig själv under och efter en graviditet kan vara minst sagt krävande. Då är det skönt att veta att man kan undvika vissa obehag som halsbränna och sura uppstötningar utan att vara rädd för biverkningar.

Det blir helt enkelt ett bra komplement för en skönare vardag och det gäller självklart alla som har besvär med sura uppstötningar, inte bara gravida.

 

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: