Ange ditt sökord

Lönsamt med screening för bråck på stora kroppspulsådern

Lönsamt med screening för bråck på stora kroppspulsådern

Bråck på stora kroppspulsådern resulterar årligen i 700-1000 dödsfall i Sverige. Brustet bråck kan förebyggas om sjukdomen upptäcks i tid och opereras.

Annons:

I en avhandling som försvaras vid Uppsala universitet den 19 februari visar Kevin Mani att överlevnaden efter operation har förbättrats under senare tid och att det är hälsoekonomiskt lönsamt att tidigt screena patienter med annan kärlsjukdom. I avhandlingen analyserades långtidsöverlevnaden efter behandling av aortaaneurysm i Sverige bland 12 834 patienter från det svenska kärlregistret Swedvasc.

– Studien visar att patienter efter förebyggande operation för kroppspulsåderbråck i genomsnitt lever i nio år, vilket är endast marginellt kortare än överlevnaden hos svensk befolkning av samma ålder och kön. Långtidsöverlevnaden har förbättrats under de senaste två decennierna, trots att allt fler äldre patienter med övrig sjuklighet har opereras på senare tid, säger Kevin Mani.

Förekomsten av kroppspulsåderbråck analyserades bland cirka 6 000 patienter som genomgått riktad undersökning (så kallad screening) för bråck i samband med ultraljudsundersökning av kärlen på ett kärllaboratorium. Man fann en total förekomst av kroppspulsåderbråck på 3 procent. De drabbade patienterna var ofta män i hög ålder med kärlförträngningar. En hälsoekonomisk analys visade att screening var kostnadseffektiv.

Fakta

Bråck på stora kroppspulsådern är en relativt vanlig och mycket farlig sjukdom, framförallt bland män. Bråcket kan växa till och så småningom brista (rupturera). För att förhindra ruptur rekommenderas en förebyggande operation där bråcket ersätts av en konstgjord åder. Detta sker antingen med en öppen operation via buken eller med en minimalinvasiv (endovaskulär) operation via ljumskarna. I Sverige har flera landsting under de senaste åren infört screening för bråck på stora kroppspulsådern för att hitta och behandla bråcken i tid.

Intresserad av fler nyheter inom medicin, hälsa och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: