Ange ditt sökord

I länder som Tyskland och England där biblioterapi är mer vanligt ser man att det kan vara konstnadseffektivt och billigare än till exempel samtalsterapi. Foto: Shutterstock

I länder som Tyskland och England där biblioterapi är mer vanligt ser man att det kan vara konstnadseffektivt och billigare än till exempel samtalsterapi. Foto: Shutterstock

Läsning bra för hälsan – litteratur på recept kan snart vara verklighet

Det finns forskning som visar att läsning har en positiv effekt på hälsan och intresset för biblioterapi ökar i landet.

Annons:

Cecilia Pettersson, litteraturvetare vid Göteborgs universitet, tror att biblioterapi kommer att bli mer vanligt och kunna hjälpa allt fler. Det säger hon i en intervju med Göteborgsposten.

Läsning som medicin

Cecilie Pettersson har i ett par olika studier tittat närmare på huruvida litteratur och läsning kan fungera som medicin. Sitt första forskningsprojekt, en tvärvetenskaplig studie, genomförde Cecilia Pettersson redan för sju år sedan. 

Slutsatsen av den studien, som byggde på att en grupp sjuskrivna kvinnor djupintervjuades om sina erfarenheter av läsning, var att läsningen bidrog till självkännedom och förståelse. I vissa fall såg Cecilia Pettersson även att läsningen ledde till att sjukdomssymtom som smärta försvann när läsarna slappnade av. De blev även mer aktiva i sin vardag.

Medicin som självmedicinering 

Vid tillfället för den första studien 2010 var begreppet biblioterapi i princip okänt i Sverige, det säger Cecilia Pettersson till Göteborgsposten. Idag finns det däremot flera bokcirklar som riktar sig till just sjuskrivna personer och personer med lättare psykisk ohälsa.

I en ny studie 2015 studerade Cecilia Pettersson däreför en litteraturcirkel där deltagarna var förtidspensionerade bland annat på grund av depression, svår ångest och psykos. Slutsatsen i den studien, som baseras på enkätundersökningar, visade visserligen inte på någon tydlig långvarig förbättring men i de kompletterande intervjuerna berättade deltagarna bland annat att de mådde bättre några dagar efter cirkeln och att läsningen fungerade som självmedicinering.

Genre spelar ingen roll

Cecilia Pettersson menar att genre inte spelar så stor roll, däremot konstaterar hon utifrån sina båda studier att litteraturen inte bör vara skriven på för komplicerat språk eller ha för långa texter. Det viktigaste är dock läsningen i sig, att det är en positiv upplevelse och att man utgår från behovet som personen har.

I andra länder som Tyskland och England där biblioterapi är mer vanligt ser man att det kan vara konstnadseffektivt och billigare än till exempel samtalsterapi. Cecilia Pettersson menar att frågan nu är hur svenska vården förhåller sig till biblioterapi och vilken forskning som krävs för att i framtiden kunna skriva ut böcker på recept. 

Annons:

Källor:

Göteborgsposten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: